Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 20 januari 2014

Rudolf Hecke & Lien Moris @ Bib Maaseik


 


Toen Rudolf Hecke (ex Pop In Wonderland) in 1985 oog in oog kwam te staan met Serge Gainsbourg raakte hij volledig in de ban van deze controversiële meester van het Franse lied.  Hij ging op zoek naar alles wat over de mens en artiest geschreven is. Dit leverde een meterslange schat aan materiaal op, maar ook de vaststelling dat er niet één origineel Nederlandstalig werk bestaat dat Gainsbourgs verhaal vertelt. Dus ging hij zelf aan de slag en schreef een swingende biografie over zijn idool. Gainsbourg (uitgeverij Epo) rolde eind 2012 van de persen en Rudolf Hecke besliste om het daar niet bij te laten maar met zijn boek 'de boer op te gaan'.  Op zondag 19 januari passeerde Rudolf Hecke  in de bibliotheek van Maaseik.

Vanaf de eerste minuut merken we hoe ongelooflijk begeesterd Rudolf Hecke zijn onderwerp tegemoet treedt. Het talrijk opgekomen publiek hangt aan de lippen van deze rasverteller en krijgt er de ontdekking van een fantastisch jong muzikaal talent bovenop in de fraaie vorm van Lien Moris, die zich ontpopt tot lolita Gainsbourgeoise eerste klas! Nu eens komt ze speels uit de hoek (Couleur Café, Initials BB, l'hippopodame) om op andere momenten te ontroeren met bloedmooie breekbare interpretaties van Ne dis rien, La Noyée en je suis venu te dire que je m'n vais. De rode oortjes gaan tuiten tijdens Les Sucettes, het liedje waarmee Serge een onschuldige France Gall  indertijd flink voor schut zette. We snoepen ongegeneerd van de meeslepende verhalen over Serge’s nachtelijke ontmoetingen met Juliette Greco, Jane Birkin en ‘last but not least’ de korte maar heftige romance met  Brigitte Bardot, voor altijd de droomvrouw van zijn leven.

Rudolf belicht Serge Gainsbourg gelukkig niet enkel vanuit pikante anekdotes of sensatiebeluste roddels. Hij brengt vooral de mens achter het artistieke genie respectvol tot leven. We leren Serge Gainsbourg kennen als een man met kleine zwakheden die zijn dood versneld hebben - de 'gitanes' en de 'dubbele 51' (102) - maar ook als een warme, genereuze persoonlijkheid.

Een dergelijk sterke voorstelling stimuleert de toehoorders om zich vol overgave te verdiepen in het leven en de muziek van Serge Gainsbourg. Duik om te beginnen in Gainsbourg, waarvan na het optreden ettelijke gesigneerde exemplaren verkocht werden!

Enkele citaten van toehoorders op de Facebookpagina van de bib:

‘Toefje culturele troost vanmorgen in de Bib Maaseik: een werkelijk formidabel mooie lezing over Serge Gainsbourg door meester-verteller Rudolf Hecke en muzikaal subliem vertolkt door Lien Moris, écht grote klasse... meer dan 2 uur met ingehouden adem genoten... én nog meer ontzag gekregen voor Gainsbourg en dat was al niet minnetjes... ’

‘Nog aan’t nagenieten ....om dan ooit wakker te worden met het boek!’

Meer info 
Gainsbourg on tour: over de voorstellingen van Rudolf Hecke
Uitgebreide info over Serge Gainsbourg op de Franstalige Wikipedia
Bekijk via Facebook een collectie zorgvuldig geselecteerde youtubefilmpjes uit het rijke oeuvre van Serge Gainsbourg en zijn vertolkers!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen