▼
donderdag 12 september 2013
‘Shakara United’ van Shakara United
Fela Kuti (Nigeria) verwisselde in 1997 het tijdelijke met het eeuwige, maar zijn Afrobeatmicrobe laat zich niet zomaar uitroeien. Zonen Femi Kuti (°1962) en Seun Kuti (°1983) houden de strijdbare muzikale erfenis in ere en nooit eerder kwamen er zoveel groepjes uit diverse windstreken aangewaaid die met het genre in de weer zijn. Enkele voorbeelden (sommigen passeerden reeds op deze blog): Antibalas (USA), Mdungu en Jungle By Night (Nederland), The Souljazz Orchestra (Canada), Les Frères Smith (Frankrijk), London Afrobeat Collective (Groot-Brittannië), Kingdom Afrocks (Japan) en The Public Opinion Afro Orchestra (Australië).
Tien jaar geleden leek het er nochtans op dat Afrobeat als stroming naar de marge verdrongen was. In die tijdsgeest pionierde de Belgian Afrobeat Association. Ze maakten het mooie weer op de zomerse festivals en leverden één memorabele cd af (The King is among us).
Nu Afrobeat onmiskenbaar terug in de lift zit, vonden enkele ex-leden van de groep een nieuwe uitlaatklep voor hun muzikale passie met Shakara United. ‘Shakara’ is Pidgin English voor bluf, we hebben hier immers te maken met 'arrogante blanken die denken ook even wat afrobeat te mogen spelen'! De ex-Belgian Afrobeat Association-muzikanten van dienst zijn Stefaan Blancke (baritonsaxofoon/trombone), Marc Meeuwissen (trombone), Steven Van Gool (bas), Dirk Timmermans (trompet) en Babs Jobo H. (percussie). Zij worden vergezeld door Eric Morel (saxofoon), Peter Van den Berghe (toetsen), Ken Pichal (gitaar), Jelle Van Giel (drums) en Sarah Van Impe (percussie). Deze uit de kluiten gewassen groep weet zich op de cd extra ondersteund door enkele gastmuzikanten.
Op het debuutalbum figureert één knappe cover in de vorm van 'Bukom Mashie' (Oscar Sulley). Voor de rest laten ze allemaal eigen composities op de luisteraar los. Shakara United kruidt de herkenbare stomende afrobeatklanken met een persoonlijke toets. We horen dampende, funky ritmes met hier en daar verrassende jazzy improvisaties en een vleugje latin. In opener ‘Food, water & shelter’ smelt strakke witte funk à la Talking Heads samen met Fela’s volle blazerssound. Tijdens 'Kukunanatzi' en 'Modern Times' komt een flinke scheut Zuid-Afrikaanse Township Jive bovendrijven en 'Afrofolk' bevat, zoals de titel belooft, een folky melodietje waarop volksdansliefhebbers probleemloos kunnen meehuppelen. Het album wordt afgerond met 'Bye WCC Zuiderpershuis bye', een warme ode aan het Antwerpse Wereldculturencentrum, waar ze hun cd oorspronkelijk live zouden opnemen. Omdat het Zuiderpershuis vorig jaar plotseling definitief de deuren moest sluiten, week de groep uit naar de legendarische Jet Studio.
Shakara United voegt met dit aanstekelijke schijfje een voorbeeldige Belgische bijdrage toe aan de Afrobeatkoorts. Je kan het op cd of vinyl aanschaffen via deze link en beluisteren op http://shakaraunited.bandcamp.com. Live komen hun energieke grooves ongetwijfeld nog beter tot hun recht. Raadpleeg de lijst met gigs op hun website. Op 22 september spelen ze in Gent (Festival van Vlaanderen).
http://shakaraunited.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten