Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 31 december 2008

De 10 strafste concerten van 2008


Voor mij was 2008 niet het beste jaar wat wereldmuziekconcerten betreft. Ik heb er namelijk heel wat gemist door diverse omstandigheden. Na raadpleging van mijn agenda kom ik uit bij de volgende top 10.


1. Baaba Maal & guests (Senegal) in het Zuiderpershuis op 14 juni

Kippevelconcert, volledig akoestisch met als gasten niemand minder dan Malick Pathé Sow en zijn groep. Ben al jaren een fan van Baaba, maar zijn gewone elektrische concerten vielen mij meestal nogal tegen wegens te veel show en bombast.

2. Beata Palya (Hongarije) in de Roma op 15 maart

Wauw wat een uitstraling, originaliteit, durf, passie en dies meer, dit moet gewoon een wereldster in wording zijn en ook haar cd's zijn stuk voor stuk de moeite!


3. Minyeshu (Ethiopië) in het Zuiderpershuis op 11 april

De voorstelling van haar nieuwe cd 'Dire Dawa'. Ik zag haar al vaak, maar dit concert was gewoon schitterend en de versies van haar nummers waren sterker dan op cd.

4. Rokia Traoré (Mali) en Buika (Spanje) op Esperanzah (Floreffe) op 2 augustus

De twee hoogtepunten van dit festival, de Malinese Rokia was nimmer beter in form en dit concert was veel sterker dan haar laatste cd. De flamenco van Buika moet je live zien en horen om het te geloven.

5. Alèmayèhu Eshété & Badume's band (Ethiopië-Frankrijk) op het Afrikafestival (Hertme) op 6 juli

Ethiopische topster uit de gouden seventies laat zich voor de gelegenheid begeleiden door een Franse band, waarvan de zanger warempel ook in het Amharic zingt en de Ethiopische schoonheden uit de bol laat gaan, memorabel!

6. Mamar Kassey (Niger) op het Afrikafestival (Hertme) op 6 juli

Deze pittige woestijnblues laat groepen zoals Tinariwen verbleken met een gevarieerde set, die de toeschouwer geen seconde rust gunt.

7. Dastan ensemble (Iran) in het Zuiderpershuis op 15 februari

Mooi gedreven concert van de bekende grootmeesters van de Perzische muziek, deze muziek valt live eigenlijk nooit tegen!

8. Kenge Kenge (Kenya) op het Afrikafestival (Hertme) op 5 juli

Muziek die veel gemeen heeft met Konono nr. 1 of Kasai all stars uit Congo, maar met nog meer gedrevenheid en punch, het hoogtepunt op de zaterdag van dit festival.

9. Jahida Wehbe (Libanon) en het ensemble van Osama Abdulrasol (Irak) in de Bijloke op 24 september

Knappe Arabische klassieke muziek met een glansrol voor Osama op de qanun

10. Victor Démé (Burkina Fasso) + the gypsy kings and queens (zigeunerspecial)

Deze twee concerten waren voor mij de hoogtepunten van een toch een beetje tegenvallende sfinks, maar waarschijnlijk waren de verwachtingen te hooggespannen na zo veel topjaren vol ontdekkingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten