Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



vrijdag 27 februari 2009

Bollywood, meer dan een hype!

Dankzij Slumdog millionaire van Danny Boyle, de film die deze week 8 oscars in de wacht sleepte, beleven we momenteel een kleine Bollywoodhype. De filmindustrie van Mumbai (het vroegere Bombay) is nochtans al jaren de grootste van de wereld. Nergens worden er per jaar zoveel films geproduceerd als in India. Tot voor kort waren deze films in het Westen nauwelijks te zien. In Turkije, Afrika en het Midden-Oosten zijn ze nochtans immens populair. Persoonlijk maakte ik twaalf jaren geleden kennis met het genre tijdens een reis naar India. In een lokale bioscoop zag ik ‘Raja Hindoestani’, op dat moment één van de grootste kaskrakers. De film duurde meer dan 3 uren. Het ‘moraliserende’ liefdesverhaaltje was flinterdun, de kitch droop van het scherm, maar toch heb ik ervan genoten. Het enthousiaste publiek zorgde voor een aparte sfeer en de belangrijkste troeven van Bollywoodfilms zijn de muziek en dans. In Raja Hindoestani was die muziek prachtig en de cd zet ik nog regelmatig op. De hoogdagen van de Bollywoodmuziek situeren zich vooral in de jaren vijftig en zestig. Het genre is onmiskenbaar Indisch, er worden veel elementen uit de lokale volksmuziek in verwerkt, maar tegelijk is er een mix van invloeden uit de Westerse muziek aanwezig (zowel klassiek als pop). Het resultaat is soms heel mooi en origineel, maar ook vaak pure kitch, die soms weer zo overdreven is dat het opnieuw goed wordt (‘camp’ noemen we zoiets). Een voorbeeld van een heel mooie Bollywoodsong uit 1971 is Dum Maro Dum, gezongen door Asha Bhosle. Hier kan je kijken en luisteren naar het fragment uit ‘Hare Rama Hare Krishna’, de film waaruit het lied afkomstig is. Exotische psychedelica!


Asha Bhosle en haar iets oudere zus Lata Mangeshkar zijn de twee vrouwelijke iconen van de Bollywoodmuziek. Eigenlijk zijn het zogenaamde 'playbacksingers', want zij zijn niet te zien in de films. Oogverblindende actrices vertolken namelijk de rollen. Best wel grappig als je bedenkt dat beide diva’s ondertussen al de zeventig gepasseerd zijn. Asha Bhosle nam vorig jaar de veelgeprezen cd You've stolen my heart op, samen met het Kronos Quartet, waarop een aantal Bollywoodklassiekers van de bekende componist RD Burman een eigentijdse interpretatie krijgen. Tot slot nog een mooi fragment uit Lagaan, waarvan de muziek gecomponeerd werd door AR Rahman, de componist die ook instond voor de muziek van Slumdog millionaire en daarmee 2 oscars won ('best original music score' en 'best original song'). Dankzij hem beleeft de Bollywoodmuziek, na een wat slappere periode vanaf midden jaren zeventig tot eind jaren tachtig, opnieuw hoogdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten