Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 28 december 2009

‘Onsu – the other side’ van Navaz

De Amerikaanse webshop cdbaby heeft mij al veel sterke wereldmuziek laten ontdekken. In de Verenigde Staten en Canada zijn namelijk tal van interessante artiesten actief, die nog nooit in België (en Europa) opgetreden hebben en bijgevolg hier nog zo goed als totaal onbekend zijn. De Canadese groep Navaz is weer zo een voorbeeld. Centraal staan de Iraanse zangeres Neda Jalali en de Canadese gitarist Eric Tompkins. Op hun tweede cd ‘Onsu – the other side’ horen we een mix van klassieke Perzische muziek met Arabische en Turkse invloeden en een snuifje jazz, blues en latin. Een eigenzinnige cocktail, maar het klinkt fris en vernieuwend. Uitschieters zijn ‘Talab’, ‘Janan’ , ‘Hameh Ja’ en 'Zendeghi'. Op die nummers horen we hoe traditionele Perzische instrumenten (tar en setar) op een boeiende manier verweven worden met gitaar en saxofoon. Het zijn ook stuk voor stuk sterke melodieën. De teksten zijn soms nieuw, maar Navaz grijpt ook terug naar de in Iran alomtegenwoordige poëzie van de beroemde dichter Rumi. ‘Raaz’ bestaat uit een traditionele Perzische tekst in een jasje van countryblues, terwijl het fragiele ‘Begoo’ doet denken aan de Arabo-Andalusische klassieker ‘Aman Aman’. Het avontuurlijkste nummer is ‘Baroon Barooneh’, een Perzische klassieker met een stukje nieuwe tekst en in een heel eigenzinnig bluesy arrangement. Beluister nummers van Navaz via hun myspace en fragmentjes van alle nummers uit de cd via cdbaby.

1 opmerking:

  1. beste Karla,

    Ik ben Vincent Stockman van Oxfam Wereldwinkels Antwerpen en ik sta in voor de wereldmuziek. Mischien is het wel leuk om eens samen te werken en van ideetje te wisselen of kom je gewoon eens zien en naar onze winkel om een cd'tje te kopen..

    BeantwoordenVerwijderen