Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 17 oktober 2010

SambaSunda @ Zuiderpershuis (Antwerpen)


Indonesische muziek is niet vaak op het podium te bewonderen in onze contreien. Voor mij een extra stimulans om op vrijdag 15 oktober af te zakken naar het Zuiderpershuis. De leden van het 17-koppige Gamelanorkest SambaSunda zijn afkomstig uit Bandung (West-Java). Voor deze tournee werden echter slechts 8 leden uitgestuurd. We kregen voor de gelegenheid een gevarieerde mix van instrumentale percussie, traditionele volksmuziek en populaire sundapopliedjes voorgeschoteld. Gongs, houten trommels bespannen met buffelhuid, een saron (xylofoon), een kacapi (een soort sitar met twintig snaren), bamboefluit en viool prepareerden samen met de gracieuze zangeres Rita Tila een gevarieerd menu, een staalkaartje van waar deze groep allemaal voor staat. Speelse instrumentale nummers, die sterk op percussie geënt zijn (vb. Bubuka en Ecek) werden afgewisseld met fris gearrangeerde sundapopliedjes zoals Kahayang, Ronggeng Inuit, Goyang Karawang en het sublieme Enjing Deui (een liefdesliedje waarbij de frasering van 'Enjing' mij aan het welbekende 'Angie' van the Rolling Stones deed denken). Daarnaast hoorden we enkele nummers in een meer traditionele stijl, zoals Jemplang Topeng, de muziek die bij een maskerdans hoort. Dit is echt heel apart en waarschijnlijk wat minder toegankelijk voor de meeste Westerse oren, maar tegelijk ook betoverend. Ook het wervelende Bajidor Kahot, een vinnig gezongen, traditioneel dansnummer met weerhaakjes, behoorde voor mij tot de hoogtepunten van een geslaagde avond.

Een minpuntje was de nogal slecht afgestemde geluidsmix. Het stond vooral te luid, waardoor het geheel bij momenten chaotisch klonk en de schitterende stem van zangeres Rita Tila regelmatig nauwelijks hoorbaar was. Toch wel een smet op dit heel mooie, memorabele concert.

Bij het Duitse label Network verscheen in 2005 de knappe cd Rahwana's cry, waaruit tijdens het optreden een vijftal nummers gespeeld werden. Daarnaast bestaan er een zevental cd’s voor de Indonesische markt, die je o.a. hier kan terugvinden. Er zit ook een compilatie tussen van hun eerste vijf Indonesische releases. Die muziek is veel meer popgericht (met drums, gitaren, keyboards en zelfs hier en daar wat dubs en elektronica). Maar het blijft een heel eigen geluid, popmuziek geworteld in een waslijst van traditionele Indonesische muziekgenres. Beluister Sambasunda op hun myspace.

Hieronder twee filmpjes. In het tweede filmpje kan je zangeres Rita Tila solo bewonderen met een sundapopliedje.Geen opmerkingen:

Een reactie posten