Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 30 maart 2012

‘Illustrated Songs’ van Gaby Moreno


Gaby Moreno is afkomstig uit het Midden-Amerikaanse land Guatemala, waar ze ook opgroeide. Al vanaf haar kindertijd geraakte ze in de ban van de blues. Het begon allemaal toen ze tijdens een bezoek aan New York een Afro-Amerikaanse zangeres op straat hoorde zingen. Uiteindelijk leerde ze Engels door zich in soul en bluesplaten te verdiepen. Na haar Middelbare school verhuisde ze naar Los Angeles. Daar won ze in 2006 het 'John Lennon Songwriting Contest' en de muzikale bal ging langzaam aan het rollen.

Illustrated Songs is het tweede album van Gaby Moreno dat door het Nederlandse label World Connection wordt uitgebracht, ze debuteerde met Still The Unknown (2008). Gaby Moreno’s liefde voor klassieke rhythm & blues, soul en jazz laat zich duidelijk voelen op haar nieuwe plaat, die een opvallend elegante retrosound meekreeg. Ze schrijft alle nummers zelf en zingt ze afwisselend in het Spaans en Engels met een soepele, zwoele stem. De titel ‘Illustrated Songs’ verwijst naar een kunstvorm uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Afbeeldingen worden geprojecteerd en live muzikanten verzinnen er gepaste muziek bij. Op die manier stap je met ieder liedje een andere wereld binnen. En dat is precies het gevoel dat je krijgt tijdens het luisteren naar Gaby Moreno's nieuwe creatie. De piekfijn uitgebalanceerde arrangementen stralen een hartverwarmende natuurlijkheid uit en dompelen je bij elk nummer onder in een heel eigen sfeer.

Persoonlijk voel ik mij het sterkst aangetrokken tot opener Intento, een prachtige fijnmazige compositie die zich moeilijk in een vakje laat plaatsen. Andere uitschieters zijn Mean Old Circus, een heerlijk speels walsje en Ave Que Emigra, waarin ze haar migratie bezingt en dat dankzij de frisse mandoline en accordeonklanken Mexicaans aandoet. Maar het allermooiste nummer is voor mij zonder twijfel Garrick, een soort van Balkan Tango met weerhaakjes die aanleunt bij het werk van de betreurde Lhasa de Sela.

Mess a good thing en Sing me live gaan een heel andere richting uit, in die swingende rhythm&bluesrock deunen inclusief vette blazers doet Gaby Moreno denken aan Bonnie Raitt. Y tu Sombra en Lejos laten zich het best omschrijven als latin-jazz ballads, hier is het subtiele gitaarwerk bepalend voor de uitstraling. Fin neigt omwille van de prominente rol van de steelgitaar dichter naar country terwijl in No Regrets onvervalste Braziliaanse Bossa Nova neergezet wordt. Afsluiter Daydream by Design brengt ons nog even in ouderwetse musicalsferen.

Met deze Illustrated Songs heeft Gaby Moreno een indrukwekkend gevarieerd palet bij elkaar geboetseerd. Het album verschijnt op 23 april bij World Connection. Gaby Moreno komt aansluitend voor enkele concerten naar de Benelux.

28/04/2012: Festival aan Zee (De Panne)
04/05/2012: MC Theater (Amsterdam)
16/05/2012: Korzo Theater (Den Haag)
17/05/2012: Theater De Lieve Vrouw (Amersfoort)

Beluister Gaby Moreno's liedjes op haar Youtubekanaal.


http://www.gaby-moreno.com
http://www.myspace.com/gabymoreno
http://en.wikipedia.org/wiki/Gaby_Moreno

Geen opmerkingen:

Een reactie posten