Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildinsdag 27 maart 2012

Iraqi Maqam Ensemble ft. Farida Muhammad Ali & Hussein al A’dhami @ Rasa (Utrecht)


Het zingen van de Maqam Iraqi vereist een enorme stemtechniek. Vrouwen die zich bekwamen in deze traditie lopen niet dik gezaaid. Zangeres Farida Muhammad Ali doet het wel en geldt zelfs als één van de belangrijkste ambassadeurs van het genre. Het was al jaren geleden dat we haar live aan het werk zagen. Op vrijdag 23 maart trad ze met haar vaste groep op in Rasa (Utrecht). Het Iraqi Maqam Ensemble staat onder leiding van djozespeler Mohammad Hussein Gomar Al-Bawi. Verder was het ensemble voor dit concert samengesteld uit Adnan Shanan (ney), Wesam Alazzawy (santour), Abdullatid Saad Al-Obaidi  (naqqara), Karim Darwish (riqq), Ehab Alazzawy (tar) en Simone Baddou (tar). Farida werd geflankeerd door haar leermeester Hussein al A'dhami, de beroemdste Iraakse Maqamzanger. Hij nam in 2006 de cd Maqams in Divine Enchantment op met hetzelfde Iraqi Maqam Ensemble (uitgegeven door het Nederlandse label Music & Words). Het Britse wereldmuziektijdschrift Songlines schreef er het volgende over:

'This is certainly one of the most beautifully crafted performances of Arab classical music to have been released in years.'

Het Iraqi Maqam Ensemble blinkt uit in de zogenaamde Chalgi Baghadi, een muziekstijl waarin verschillende Maqams of muzikale modi tot een suite aan elkaar geregen worden. Dramatische vocale solo’s (gekruid met veel 'Aman Aman' improvisaties) en opzwepende ritmische (populaire) liederen ('pesteh') wisselen elkaar af. Het genre werd in 2003 door de Unesco opgenomen in de lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.

Vorige vrijdag stonden een zevental van dergelijke suites op het programma. Farida en Hussein namen afwisselend de vocalen voor hun rekening, maar zongen ook enkele delen samen. Waarschijnlijk ontbrak vooraf de tijd om alle stukken samen te repeteren, want voor de pauze verliep het concert nogal rommelig. We merkten dat de muzikanten bij momenten niet goed wisten wanneer ze aan zet waren en zagen ze ook vaak tijdens de stukken overleggen. Er hing bijgevolg een te losse sfeer waardoor we de precisie en concentratie misten die deze verfijnde muziek nodig heeft. Gelukkig geraakte het ensemble na de pauze wel echt op dreef en genoten we ten volle. De zangpartijen werden daarbij alsmaar indrukwekkender. Farida deed het schitterend met haar lage, bezwerende vocalen en Hussein heeft zijn reputatie als beste Maqamzanger duidelijk niet gestolen. Zijn subtiele stemversieringen riepen regelmatig associaties op met klassieke Perzische muziek. Mooi!

Bekijk hieronder een kort stukje van het concert plus twee oudere filmpjes.http://www.faridamaqam4u.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten