Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 17 juni 2012

'Kanabory Siyama' van Diabel Cissokho


Het is moeilijk om alle muzikanten met de naam Cissokho uit elkaar te houden! Het gaat nu eenmaal om een ‘clan’ die al een 100-tal generaties griots zou voortgebracht hebben. Diabel Cissokho kende ik nog niet. Deze Senegalees, die al een tijdje in Groot-Brittannië vertoeft, bracht onlangs zijn debuutalbum uit, waarop o.a. een 12-tal Cissokho’s participeren, een familiegroep dus. Zelf speelt Diabel gitaar, bass, ngoni en percussie, maar zijn lievelingsinstrument is onmiskenbaar de kora.

De platenlabels slaan ons om de oren met rootsy West-Afrikaanse cd’s, maar het in Londen en Dakar opgenomen Kanabory Siyama ('Loop niet weg van je roots') is toch een opmerkelijke plaat geworden. Opener Allah Lako swingt meteen lekker weg, net als Senegal-Mali, terwijl het alom aanwezige, heerlijk, heldere vrouwenkoortje in het titelnummer extra kleur geeft aan de klaterende korasound. Diabel zingt afwisselend in het Mandinka, Bambara, Wolof en Peul en die variatie vinden we ook terug in het muzikale palet. Op zijn allerbest vind ik deze cd tijdens een aantal indringende ballads, die een beetje doen denken aan de peulblues van Malick Pathé Sow of zelfs Baaba Maal, in wiens groep Diabel even gespeeld heeft. Luister bijvoorbeeld naar Miniyamba, Xalebi of het bezwerende Dialiya. Op zulke momenten valt het op hoe beklijvend Diabel kan zingen! Maar dat geldt evenzeer voor een spannend, avontuurlijk nummer als Patte d'oie blues. Lambé en Karambaya drijven meer voort op een typische Mali-blues riedel, maar ook hier zorgen de fijne vocalen voor dynamiek. Met het epische Samfall, een bluesy ballad inclusief versnellingen en heftige percussie, leveren Diabel en co tenslotte een ijzersterke finale af.

Kanabory Siyama is een uitgave van World Village (Harmonia Mundi)  

http://www.diabelcissokho.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten