Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 15 juli 2012

‘New Seeland’ van Analogik


Vijf baardige heren die me spontaan aan de belegen rockers van ZZ-Top doen denken, maar daar moeten we de muzikale inspiratie van Analogik duidelijk niet gaan zoeken. Op hun vorige albums leverden de Denen een mix van hiphop, jazz, electro, Django gitaar en vooral veel ‘Gipsy Balkan’ af. Gypsi Doodle werd een hit in het hippe electro-remix-deejay wereldje van Londen tot Tokyo.

Met New Seeland slaan ze een nieuwe richting uit, enkel in Egypt ontwaren we Oost-Europese invloeden. De hele Balkangekte is over zijn hoogtepunt heen, tijd om op een nieuwe kar te springen, die van de trendy Ethiogrooves bijvoorbeeld, en dat is precies de muziek waar Analogik op New Seeland mee uitpakt. Ze halen de baanbrekende catalogus van Ethiopiques door de mangel, maar doen dit gelukkig op een smaakvolle manier, want ik heb het niet zo op bands die laptops, synthesizers en draaitafels als belangrijkste instrumentarium hanteren. Ook grossieren ze bij Analogik niet in effectjes, vervelende bliepgeluidjes of goedkope synthbeats. De bezwerende Ethiopische melodieën blijven intact en de vette, ouderwetse blazers klinken lekker op de voorgrond in de mix. Alleen wordt er naar mijn smaak iets teveel naar eenvormige ritmes toegewerkt. Die doen het wellicht beter op de dansvloer, maar laat het nu net de onvoorspelbare complexiteit zijn, die Ethiopische muziek zo uniek en boeiend maakt. New Seeland is zeker een aangenaam schijfje, maar haalt het niet van de avontuurlijk, tegendraads swingende originelen zoals we die kennen van Mahmoud Ahmed en consorten.

Op 3 augustus speelt Analogik ten dans op het festival in Dranouter. Ze nemen naast de obligate elektronica ook blaasinstrumenten, viool, accordeon, gitaar en percussie mee, dus het kan best interessant worden. Hier kan je het nieuwe album voorproeven. 
www.analogik.dk
www.facebook.com/analogikofdk
www.myspace.com/analogikofdk
http://www.zephyrusvzw.be/database/index.php?q=nl/artiesten/analogik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten