Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildinsdag 28 augustus 2012

‘Ablakimba’ van Cimbaliband


De Cimbaliband is een ensemble uit Hongarije, dat al een tijdje aan de weg timmert. Zoals de naam doet vermoeden, staat de cimbalom centraal in hun sound. Met Balazc Unger hebben ze in elk geval een virtuoze speler in huis. Voordat hij de Cimbaliband oprichtte verdiende hij o.a. zijn sporen bij het innovatieve Dresch Quartet. Hij wordt wel eens de Chuck Berry van de cimbalom genoemd omdat hij het instrument op een eigenzinnige manier naar zijn hand zet en er stevig swingende klanken uit tovert. De jonge muzikanten die hem omringen, zijn afkomstig uit Hongarije, Roemenië, Kroatië en Servië. Samen creëren ze een bonte mix, die enorm aanstekelijk werkt. Vooral live zijn ze, naar het schijnt, niet te versmaden, maar ook hun vierde album Ablakimba mag er wezen.

Voor typische zigeunermuziek of Hongaarse volksmuziek ben je bij de Cimbaliband aan het verkeerde adres. Zo zorgt de mondharmonica in opener Idegenföld even voor een retro jazz sfeertje om vervolgens de bluesy rock toer op te gaan, terwijl in titelnummer Ablakimba ineens een bossa nova ritme langskomt. In Vagy krijgt een populaire melodie een complex ritmisch jasje aangemeten, door er een Turkse karsilama (Sehnaz Longa) mee te verweven, waarna ze met Igenytelen dal even Django Reinhardt achterna gaan. Dat doen ze allemaal zonder dat het geforceerd overkomt. De onverwachte overgangen en spielereien doen spontaan en speels aan. Niet alleen de cimbalom blinkt uit, de muzikanten komen allemaal optimaal aan bod, met een glansrol voor de accordeon in het instrumentale Harombé. Soepele Roemeense zigeunermuziek smelt samen met een tegendraadse Bulgaarse ritmiek. In het wondermooie Kimondani nem lehet zitten diverse thema’s verstopt, passeert daar niet een Servische melodie uit de film Life is a miracle van Emir Kusturica? Het meest rechttoe rechtaan gaat het eraan toe tijdens En az ejjel, een Hongaarse csardas (hier te beluisteren in de versie van Muzsikás, met zangeres  Márta Sebestyén). Maar zelfs hier spelen ze het klaar om er op het eind een vocale zigeunerdeun in Olah-stijl bij te betrekken.

De Cimbaliband slaagt erin enkele op het eerste zicht platgetreden genres van binnenuit subtiel te vernieuwen zonder extra instrumentarium of technologische snufjes! Ablakimba is een uitgave van Fono en wordt in de Benelux verdeeld door www.xmd.nl.


http://www.cimbaliband.hu
http://www.youtube.com/user/cimbaliband/videos
http://www.myspace.com/cimbaliband
http://soundcloud.com/cimbaliband/tracks

Geen opmerkingen:

Een reactie posten