Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 28 september 2012

'H²O' van Habib Faye


De naam Habib Faye deed bij mij niet meteen een belletje rinkelen. Nochtans is deze Senegalees al vijfentwintig jaar lang het muzikale brein achter de band van Youssou N' Dour. Hij produceerde en arrangeerde sinds 1986 alle platen van de superster. Habib Faye verworf daarnaast faam als bassist, vooral in jazzmiddens. Branford Marsalis en Joe Zawinul zaliger behoren tot zijn fans en hij werkte met een waslijst grote namen uit de jazzwereld samen. Op zijn solodebuut H²O treffen we een uitgelezen pan-Afrikaanse gastenlijst aan, met als bekendste namen diezelfde Youssou N'Dour, Angelique Kidjo, Julia Sarr, Idrissa Diop en Manu Dibango.

Toch moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik me niet echt achterovergeslagen voel door dit schijfje. De klanken die Habib uit zijn (fretloze) bas tovert maken indruk en compositorisch zit het allemaal wel snor, maar ik loop niet bepaald warm voor afgelikte studioproducties met een prominente aanwezigheid van gladde keyboards. De muzikale avonturen op H²O zouden we kunnen samenvatten als gesofistikeerde Afropop met een fikse scheut jazz waarin ook een beetje retro seventies doorsijpelt. Onder de oppervlakte van die afgeborstelde sound ontwaren we gelukkig hier en daar wat kleine verrassingen in de vorm van onverwachte melodiewendingen of ritmepatronen. Helemaal slaapverwekkend wordt het daarom net niet. Zo bevinden zich in het jazzy kabbelende 'Mister Paadial' aangename Kaapverdische accenten en mag mbalaxpionier Idrissa Diop tijdens het bluesy 'Djiko' het geluid opvrolijken met complexe Afrikaanse ritmes. Ook de funky afrobeat van Jamboo Jamboo (met Manu Dibango in een gastrol) laat zich best smaken. Dat geldt eveneens voor het catchy swingende 'Bakh ou Mame yi' en 'Njeggel', een sobere ballad die vocaal mooi ondersteund wordt door Youssou N' Dour.

Het is duidelijk dat er aan dit album hard geschaafd werd, alles klinkt tot op de puntjes uitgebalanceerd. In die overdadige drang naar perfectie wringt nu net het schoentje, want het ontneemt deze muziek de nodige emotie, dynamiek en spontaneïteit. H²O van Habib Faye is een uitgave van Odaras Productions en wordt in de Benelux verdeeld door Music & Words.

http://www.myspace.com/habibfaye
http://www.odarasprod.com/artist/1/Habib_Faye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten