Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



woensdag 9 januari 2013

'Build' van Rupa & the April Fishes


Build is het derde album van Rupa & the April Fishes, een band uit San Francisco (USA). Centraal staat de charismatische Rupa Marya. Als Indiase groeide zij op in Frankrijk maar ondertussen opereert ze al een hele tijd vanuit San Francisco. Op de twee eerste cd’s Extraordinary Rendition (2008) en Este Mundo (2009) staat Rupa voor ongeveer alle nummers in. Ze begeleidt zichzelf op gitaar en zingt afwisselend in het Frans, Spaans en (heel af en toe) Engels en Hindi. Ook muzikaal laat het gezelschap zich niet onder één noemer vangen, we noteren o.a. tango, jazz, klezmer, reggae, ska, cumbia, Balkan, gypsy-swing en het Franse chanson. Toch krijgen we bij Rupa & haar aprilvissen geen geforceerde partydrukte voorgeschoteld, zoals dat zo vaak bij modieuze mestizogroepjes het geval is. De virtuoze muzikanten slagen er namelijk in om het binnen al die wispelturigheid spannend te houden. Met cello, contrabas, accordeon, trompet en percussie geven ze Rupa’s songs extra diepgang. In november 2009 zette de groep een schitterend concert neer in het Cultuurcentrum Leopoldsburg (zie verslag). We genoten ervan hoe creatief de groepsleden experimenteerden met ritmes en arrangementen, het hele optreden werden we getrakteerd op verfijnde en gevarieerde invalshoeken, zelfs bij op het eerste gezicht simpele deuntjes.

Dat geldt ook allemaal voor het nieuwe album Build, letterlijk en figuurlijk een groeiplaatje. De schijf zit in een kunstig hoesje en het avontuurlijke moeten we deze keer niet zoeken in een mix van stijlen en talen. Er werd resoluut gekozen voor het Engels als voertaal, met uitzondering van hier en daar een vleugje Spaans en één Franstalig liedje. Ook de collectie songs vormt een coherent geheel. Het ‘groei’ thema fungeert als rode draad in songs over het planten van zaadjes, de natuurelementen & een duurzame (her)opbouw van de wereld en persoonlijke relaties in de richting van meer solidariteit. Rupa manifesteert zich bij dit alles als een begenadigd singer-songwriter in het Americana universum. Met het titelnummer ‘Build’ dompelen ze de luisteraar meteen onder in een mysterieuze, bluesy sfeer. Een donkere start, waar ‘Weeds’, een zomers reggae riedeltje met swingende blazers, naadloos op aansluit. Een plaat lang worden de hoogtepunten vervolgens aan elkaar geregen. Nu eens staan de neuzen richting jazzy soundscapes (‘Sur la route’), terwijl ‘No olvidado', 'Gone', 'Firewater’ en ‘Inheritance' vooral subtiel vertolkte folky popminiatuurtjes zijn, een beetje in retro seventiesstijl, maar telkens met verrassende accenten in de inventieve arrangementen, die bovendien 100 % organisch blijven. Het zijn deze kleine details die Rupa & the April Fishes een fris eigen gezicht geven. Super aanstekelijk gaat het eraan toe tijdens ‘Like I do' (speelse retro swingjazz & manouche). ‘The guns of Brixton’, een knappe cover van de bekende Clashsong, valt niet uit de toon, maar past wonderwel bij de thematiek. Het album eindigt feestelijk met ‘Cochabamba' en ‘Electric gumbo radio', twee festival-pleasers waarin Manu Chao niet ver weg is.

Met Build leveren Rupa & the April Fishes tot nu toe hun sterkste visitekaartje af. Dit is wereldmuziek die zich moeilijk laat categoriseren en evengoed door een breed open-minded (pop)publiek gesmaakt moet kunnen worden.



http://www.theaprilfishes.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rupa_%26_the_April_Fishes
http://www.youtube.com/user/theaprilfishes
http://soundcloud.com/aprilfishes



Geen opmerkingen:

Een reactie posten