Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 13 februari 2013

Maggid @ Art Base (Brussel)


De Belgische groep Maggid werd opgericht door Jonas De Rave (accordeon) en Nicolaas Cottenie (viool). Aanvankelijk gingen ze door het leven als conventioneel klezmerduo, maar met Ruben Lamon (contrabas) en Robbe Kieckens (percussie) erbij, ontwikkelde de groep een eigen geluid. Vorig jaar verscheen hun knappe debuutalbum bij Zephyrus (zie bespreking) en op vrijdag 1 februari maakten we het kwartet live mee in Art Base.

Maggid transformeert traditionele Joodse thema’s en stukken van John Zorn of Naftule Brandwein tot iets nieuws door er eigenzinnige arrangementen omheen te weven, waarin veel plaats is voor improvisatie. Soms klinkt het jazzy, maar we horen ook Arabische elementen, een Bulgaarse dans en invloeden uit Klein-Azië. Jonas De Rave brengt een drietal sterke composities binnen en fungeert als aanvoerder, tegelijk geeft hij de groepsleden volop ruimte om hun stempel op het geheel te drukken. Zo trekt Ruben Lamon 'Mechotunim Tanz' op gang met zijn contrabas.

Het kunnen bezig zien van deze jonge, enthousiaste muzikanten op een podium maakt de luisterbeleving alleen maar rijker, omdat je effectief ervaart hoe ze hun dynamiek tot stand brengen. Melancholie en speelse feestelijkheid staan elkaar daarbij niet in de weg. Elk concert betekent op die manier een avontuur en dat in Art Base mogen we alvast uitermate geslaagd noemen! Hieronder kan je enkele fragmenten uit oudere  optredens bekijken. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten