Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 16 mei 2013

George Zabetas Tribute @ Art Base (Brussel)


Giorgos Zambetas (1925-1992) was een Grieks componist, die grote faam verwierf als één van de meest charismatische bouzoukispelers uit de geschiedenis. George Zabetas Tribute ontstond uit liefde voor zijn muziek en wil het rijke en gevarieerde repertoire van Giorgos Zambetas onder de aandacht brengen van een nieuw publiek. In dit jonge ensemble herkennen we drie leden van Hijaz, namelijk Niko Deman (piano), Rui Salgado (contrabas) en Chryster Aerts (drums/percussie). Verder bestaat de groep uit vader en zoon Stratos & Michael Stabourlos (bouzouki), Dimitris Tsimbiropoulos (zang) en Lazos Chrisostomou (zang/gitaar), door de wol geverfde muzikanten die elkaar al jaren kennen en via VZW I Ellines vooral actief zijn in het (vaak ondankbare) circuit van recepties, trouwfeesten, Griekse avonden en restaurants.

Op vrijdag 10 mei verzorgde het zevental een try-out in Art Base. Ze steken van wal met Pou sai Thanasi, Pai Pai, Stalia Stalia, I Valitsa en Otan tha laveis afto to gramma. Dat Giorgos Zambetas grossierde in melancholische, epische melodieën is meteen duidelijk, maar ook dat dit project niet af is. De presentatie blijft nog te vaak hangen in het straatje van brave variété of restaurantmuziek (om het oneerbiedig te zeggen). Naarmate de eerste set vordert, passeren er wel enkele nummers die ze al wat meer naar hun hand gezet hebben, zoals I thalassini en Xilia peristeria. Dankzij de inbreng van inventieve piano improvisaties krijgen deze stukken meer kleur en worden ze naar een hoger niveau opgetild. We lezen dat Zambetas geboekstaafd staat als uitvinder van de sirtaki. Het instrumentale Siko chorepse sirtaki is daarvan een mooi voorbeeld, terwijl O Xenichtis als onvervalste rebetiko klinkt. Het eerste deel wordt afgesloten met een meeslepend Ti gliko na s'agapoun.

Ook na de pauze blijven ze de nummers in sneltempo aan mekaar rijgen. O Kyr Alekos, Malista Kyrie, Pios ine aftos, Konda sta ksimeromata,... Ongelooflijk hoeveel sterke songs die Zambetas ooit uit zijn mouw wist te schudden! We mogen gewagen van een indrukwekkend Songbook en als introductie kan dit zeker tellen. Maar George Zabetas Tribute zal uit dit rijke repertorium toch een keuze moeten maken met als uitgangspunt ‘less is more’. Nu willen ze er teveel songs (we hoorden er een dertigtal) in sneltreinvaart doorjagen. Je merkt dat hier eigenlijk twee groepen op zoek zijn naar interactie maar elkaar daarin nog niet volledig gevonden hebben. Enerzijds heb je de vier muzikanten van I Ellines die een strakke, traditionele aanpak gewend zijn en daarnaast de drie leden van Hijaz die er een veel avontuurlijker parcours hebben opzitten. Je hoort het verschil als nummers passeren waar ze die eigen draai al voor een stuk aan weten te geven, zoals de sterke piano intro bij Romios agapise romia. Een ander knap voorbeeld is Den echi dromo na diavo. Op dergelijke momenten krijgt de muziek een fris elan, komt er echt leven in de brouwerij! Dan genieten we voluit van twee bouzouki’s die goed op elkaar afgestemd zijn, gedreven zangpartijen en verrassend fijne weerhaakjes op contrabas, percussie en piano. De bekendste liedjes hebben ze bewaard voor het einde: O Penindaris, Thessaloniki en het verrassend met piano/percussie ingeleide Tha tragoudiso gia sena. In de bisronde kiezen ze voor een herneming van Ti na ftei.

Als kennismaking met het indrukwekkende oeuvre van Giorgos Zambetas was dit optreden een voltreffer. Deze try-out smaakt naar verdieping. Nu is het aan de muzikanten om er voluit voor te gaan door samen de meest geschikte songs te selecteren en die verder uit te werken en meer eigenheid mee te geven, met voldoende ruimte voor experiment. Beluister hier enkele fragmenten van het concert.

Giorgos Zambetas tribute op Facebook
Giorgos Zambetas cd-box 
Giorgos Zambetas website (Grieks)
Giorgos Zambetas wikipedia
I Ellines Youtubekanaal
I Ellines website
Hijaz website (Zephyrus)
Hijaz concertverslag CC Leopoldsburg 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten