Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 4 juli 2013

Hijaz @ Art Base (Brussel)De Tunesische udspeler Moufadhel Adhoum en de Grieks-Belgische pianist Niko Deman vormen de spil van Hijaz. Vanuit hun dialoog tussen het grootste instrument van de Westerse muziektraditie en het snaarinstrument dat symbool staat voor het Midden-Oosten, vertrekken ze op een muzikale reis, die tot nu toe resulteerde in twee knappe cd’s, Dunes (2008) en Chemsi (2011) (zie cd-bespreking). We maakten Hijaz vorig jaar live mee in het CC Leopoldsburg en het optreden smaakte naar meer! Moufadhel Adhoum en Niko Deman baseren hun beeldenrijke composities op thema's of impressies die met behulp van de andere groepsleden fijntjes ingekleurd worden. Het resultaat klinkt relaxed jazzy, op een toegankelijke manier, door de aanstekelijke basismelodieën, de intense dynamiek tussen piano en ud en de manier waarop de bijkomende  instrumenten heftig maar smaakvol bijkleuren en improviseren. De passie en bezieling waarmee de schitterende muzikanten zich tot mekaar en de toehoorders richten is live nog beter voelbaar dan op de cd’s. Ontroering en uitbundigheid staan elkaar niet in de weg, maar geraken naadloos verstrengeld. De bezieling, het gevarieerde klankpalet en de pittige ritmes zijn een genot voor de oren.

Op donderdag 27 juni concerteert Hijaz in Art Base. Moufadhel Adhoum, Niko Deman, Rui Salgado (contrabas) en Chryster Aerts (drums/percussie) duiken een dag later de studio in, samen met enkele gastmuzikanten,  om hun derde cd op te nemen. Eerst willen ze een aantal verse composities loslaten op het publiek. Vallen de nieuwe nummers wel in de smaak? Als opwarmer vuren ze een sfeervolle versie van het melancholische Evasion (uit Dunes) op ons af. Daarna spelen ze de nieuweling Aisha. Moufadhel liet zich inspireren door het pasgeboren dochtertje van zijn broer. Een wildere song van Niko volgt, maar een titel heeft hij nog niet gevonden. Met het speelse Mr. JPS (uit Chemsi) ronden ze de eerste set af. Na de pauze heeft het viertal nog enkele sterke primeurs in de aanbieding! Tijdens een tweede titelloze compositie van Niko, verruilt Rui Salgado zijn contrabas voor een bansuri (typisch Indische fluit). Een verrassend hoogtepunt! Dat geldt ook voor de complexe nieuwe composities van Moufadhel. Nahadin is bijvoorbeeld samengesteld uit twee Arabische maatsoorten (‘Nahawin Din’). Caminada (wandelen), een bijdrage van Rui, valt tussen al deze pracht niet uit de toon. Tijd om stoom af te laten met Chemsi, een favoriet van de groep.

Hijaz heeft de try-out met glans doorstaan! Als bis serveren ze een mooie adaptatie van Sidi Bou Said (uit Chemsi). Laat dat nieuw album maar komen, ze zijn er klaar voor! 

www.hijaz.be
www.zephyrusvzw.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten