Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



vrijdag 18 oktober 2013

Dithen @ Art Base (Brussel)


Op vrijdag 20 september trokken we naar Art Base, sinds geruime tijd ‘the place to be’ voor liefhebbers van Griekse muziek. Op het programma stond een concert van Dithen, een ensemble uit Athene dat zich al sinds 1994 toelegt op rebetiko en andere muziektradities uit Klein-Azië, Constantinopel en de Griekse eilanden. In 2008 brachten ze een eerste cd uit met als titel Glikias Avgis Adamoma.

Vivi Voutsela (zang, percussie), Yannis Karamanis (gitaar, zang), Nikos Mourgelas (kanonaki) en Pantelis Agioutantis (viool) bijten de spits af met een karsilama, dat is een traditionele dans uit Klein-Azië. Vervolgens gaat de reis van Constantinopel richting Cycladen, Lesbos en Dodekanesos. Er passeren minder bekende stukken, maar ook aanstekelijke rebetikoklassiekers in de smyrneikavariant, waaronder Aman Katerina Mou (Panagiotis Toundas), Pou Na Vro Gynaika Na Sou Moiazei (Antonis Diamantidis Dalgas) en het speelse Tik Tak Kanei H Kardia Moy (Markos Vamvakaris). Met Dimitroula Mou en Arapina Mou Skertsoza duiken ze in het repertoire van de legendarische diva Roza Eskenazi. Men waagt zich echter niet aan vocale improvisaties (Aman aman,…). Het concert kleurt, zeker voor de pauze, braafjes binnen de lijntjes, met de focus op snellere, vlotte deuntjes. Het mocht voor ons wat intenser, maar wellicht zijn we te verwend.

Na de pauze wordt het publiek nadrukkelijk verzocht de benen te strekken, wellicht om de 'Café Aman' atmosfeer van weleer nieuw leven in te blazen. Dit komt de gezelligheid en levendigheid ten goede, maar het bijhorende geroezemoes zet een domper op de muzikale beleving en sommigen weten niet van ophouden…. waardoor ook rustige momenten overstemd worden door luidruchtige praters. De meerwaarde t.o.v. een ordinair restaurantoptreden dreigt in een dergelijke constellatie verloren te gaan. Laat dat nu net het kwaliteitslabel zijn dat deze locatie zo aantrekkelijk maakt voor muzikale fijnproevers en meerwaardezoekers! Toch piekt de groep na de pauze, er komt meer verfijning in het spel van viool en kanonaki, terwijl we genieten van mooi uitgebalanceerde samenzang. Als hoogtepunt noteren we een knappe interpretatie van Apo Ta Glyka Sou Matia. De hoge tonen van Misirlou blijken daarentegen iets te hoog gegrepen voor zangeres Vivi Voutsela. Bekijk hieronder een fragment uit het concert.



http://dithen.gr
http://www.youtube.com/user/nimokan/videos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten