Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 28 februari 2010

Vinylio @ Art Base (Brussel)


Het concert van het Griekse rebetikogroepje Laos Kai Kolonaki vorig jaar in Art Base eindigde in mijn top 10 lijstje met beste concerten van het jaar. Ondertussen is Laos Kai Kolonaki ter ziele gegaan. Twee leden van het trio besloten echter een nieuw groepje op te richten. Giannis Sarris (bouzouki en zang) en Maria Spyroglou (zang en def) vormen nu samen met de jonge gitarist Xristos Sarantidis Vinylio. Gisterenavond speelde dit jonge groepje in Art Base. Het was hun eerste echte optreden in de vernieuwde samenstelling, als we enkele informele restaurantoptredens in l’Ouzeri (Elsene) even niet meerekenen. Vinylio speelt de ‘pure’ rebetiko, zoals we ze live niet meer vaak kunnen meemaken. De naam verwijst uitdrukkelijk naar het vinyltijdperk, waaruit zij hun veelzijdige repertoire selecteren. De groep put daarbij uit een schatkamer van liedjes die dateren van het begin van de twintigste eeuw tot ergens midden jaren 80. Deze oude klassiekers tooien zij met frisse nieuwe arrangementen en ze voegen er hun eigen kleine improvisaties aan toe. Vinylio dicht hiermee beslist een gat in de markt van het live wereldmuziekaanbod. In april zetten deze muzikanten de stap naar ruimere bekendheid, want dan concerteren ze op het Balkan Trafik Festival, dat jaarlijks plaatsvindt in de Bozar. Ook de Vamvakaris Stelios band is er dit jaar te bewonderen.

Een cd heeft Vinylio nog niet, ook filmpjes op youtube ontbreken. Wil je een stukje van hun muziek beluisteren, surf dan naar de website van Art Base, waar je (tijdelijk) twee fragmenten kan beluisteren op deze pagina. Een mooie compilatie van oude rebetiko vind ik persoonlijk Rembetika: songs of the Greek Underground (1925-1947). Het nummer ‘Samba’ dat je hieronder kan bekijken zat ook in de set van Vinylio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten