Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 5 juni 2010

Sangeeta Bandyopadhyay @ Art Base (Brussel)

(foto's: Frans De Clercq)
Sangeeta Bandyopadhyay is een zangeres uit India. Al op heel jonge leeftijd werd zij door befaamde leermeesters getraind in klassieke Indische muziekvormen. Ondertussen staat zij bekend als één van de beste vocalisten van haar generatie, met een stembereik van meer dan drie octaven en in staat om de meest subtiele nuances perfect over te brengen met de juiste emotie. Al meer dan vijftien jaar treedt zij op in India en in het buitenland in prestigieuze concertzalen en oogt ze veel succes. Ook Indo-jazzfusies met gereputeerde Europese jazzmusici zijn haar niet vreemd. Het is verwonderlijk dat een zangeres met een dergelijk stevige reputatie komt optreden in Art Base, dat gezellige kleine zaaltje in Brussel, waar we gisteren van op de eerste rij konden genieten van haar prachtige stem. Sangeeta werd voor de gelegenheid begeleid door Sandip Banerjee (tabla) en Daniel Schell (tiptar of tapgitaar). Beide muzikanten geven les aan de Sangit School of Indian Music in Brussel. Voor de pauze kregen we twee lange, romantische Raga's voorgeschoteld. Beide stukken gingen rustig en ingetogen van start en evolueerden vervolgens heel subtiel en geleidelijk tot een explosief hoogtepunt met versnellingen en indrukwekkende stemuithalen, die mij als leek in het genre lichtjes deden denken aan de Qawwali van Nusrat Fateh Ali Khan en konsoorten uit Pakistan. Tijdens het tweede gedeelte van het concert waren Sangeeta en de muzikanten nog wat beter op dreef. We werden verwend met een lange Tarana. Dit was voor mij persoonlijk het mooiste gedeelte van het optreden, samen met de afsluiter, een korte ode aan de godin Kali.

Sangeeta Bandyopadhay bracht via het Italiaanse label Felmay twee cd’s uit: Bhakti en Shruti. Daarnaast verscheen bij Amiatarecords het album ‘Sangita’, waarop haar stem ingebed wordt in een NewAge sfeertje. Dat album kan je hier beluisteren. Via deze link kan je foto’s bekijken die tijdens het optreden gemaakt werden, met dank aan Frans De Clercq. In onderstaand filmpje zie je Sangeeta Bandyopadhyay samen met haar vader, de gerenommeerde tablaspeler Pandit Sankha Chatterjee.

1 opmerking:

  1. Hoi, er werd nog een derde cd uitgebracht door Felmay, "Puja". Ik kan het weten want ik heb die gekocht na het concert.

    grt
    Jan L.

    BeantwoordenVerwijderen