Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 17 oktober 2010

Efi Saranti & Giorgos Papadogiannis @ Art Base (Brussel)

Vorige week zagen we ze nog bezig in gipsyswingstijl à la Django Reinhardt met het Diminuita Swing Quartet: Efi Saranti en Giorgos Papadogiannis. Gisteren streek het duo uit Athene opnieuw neer bij Art Base voor iets totaal anders. Onder de noemer 'Rebetiko guitars & voices' doken beide muzikanten onder in de obscure, vooroorlogse rebetiko-underground. Rebelse protestsongs met 'subversieve' teksten over armoede, roken, drugs, criminaliteit, het gevangenisleven en moeilijke liefdesaffaires. Om drie redenen vind ik wat Efi en Giorgos hiermee aanvangen een belangrijke prestatie. Ten eerste kiezen ze resoluut voor onbekende, ook in Griekenland zo goed als vergeten liedjes.  Ten tweede vertrekken ze vanuit de gitaar als solo instrument, iets wat al tijdens de beginperiode van de rebetiko gebruikelijk was, maar vandaag een zeldzaamheid. En last but not least: ze spelen allebei uitstekend. Dat Giorgos Papadogiannis uitblinkt op gitaar hebben we vorige week al gemerkt (zie Diminuita Swing Quartet), maar Efi Saranti verrast hier echt met haar warme, expressieve stem. De liedjes waren mij dus grotendeels onbekend, maar daarom niet minder mooi. Aan variatie was er ook geen gebrek met o.a. echo's van Café Aman, Spaanse invloeden en een snuifje gipsyswing.  In het repertoire komen we luchtige liedjes tegen, zoals bijvoorbeeld het grappige 'Mr. Stamatis', over een oude snoeper die zijn gezondheid op het spel zet voor de jonge vrouwtjes. Daarnaast is er ook plaats voor breekbare pareltjes zoals het bloedmooie 'Thalassa'.

Dit optreden belooft alvast voor het album dat in de maak is! In het voorjaar 2011 komen Efi Saranti en Giorgos Papadogiannis terug naar Art Base voor de cd-voorstelling.Geen opmerkingen:

Een reactie posten