Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 8 mei 2011

Duo Una Corda @ Art Base (Brussel)


Coline Dutilleul zingt en Kamal Abdul-Malak speelt gitaar. Beiden zijn jong, klassiek geschoold en barsten van talent. In het Duo Una Corda leggen ze zich toe op oude muziek, vooral uit Spanje, met een repertoire dat composities van klassieke componisten voor zang en klassieke gitaar combineert met bewerkingen van Sefardische liederen.

Op vrijdag 6 mei streek dit duo neer in Art Base voor een intiem concert. Een 15-tal aanwezigen maakten kennis met de uitzonderlijk mooie stem van Coline Dutilleul die ondersteund door subtiel gitaarwerk van Kamal Abdul-Malak garant stond voor een uurtje miniatuurtjes vol intense passie. Allemaal korte stukjes volgden elkaar op. Eerst '5 Seguidillas' uit de negentiende eeuw van Fernando Sor. Klassieke muziek op het ritme van de bolero, licht en speels. Daarna volgden '3 Villancicos' van Joaquin Rodrigo, beter bekend van
Concierto de Aranjuez. Muziek voor Kerstmis, niet echt toepasselijk voor deze hete tijden, maar 'who cares'. Beluister op myspace enkele fragmentjes (‘Aire y Donaire’ en 'Pastorcito Santo').

‘A la una’, ‘Endecha’ en ‘Los Bilbilicos’ (ook bekend als ‘la rosa enflorese’) behoren tot de 'Endechas y cantares de Sefarad’, gearrangeerd door Matilde Salvador. Bloedmooie muziek! Op youtube vond ik tientallen versies van 'Los Bilbilicos', hier een mooi voorbeeld. ‘Compadre’ uit ‘Cinco Piezas’ voor sologitaar van Astor Piazzolla fungeerde als kort intermezzo, waarna nog meer Joodse pracht met een ‘Jewish-Spanish song cycle’, deze keer gearrangeerd door Daniel Akiva. Heftige emotionele opflakkeringen, afgewisseld met twee breekbare wiegeliedjes, waarvan ‘Durme Durme Hermozo Hijico’ wellicht het bekendst is, ook te beluisteren via myspace. Hier een andere mooie interpretatie die ik op youtube aantrof. 'Hop!' en 'Certidumbre', '2 songs for voice and guitar' van Sergio Assad lagen met hun delicate, impressionistische dissonanten iets moeilijker in het gehoor. Tenslotte opteerde het duo voor Marinero en tierra, poëzie van Rafael Alberti, op muziek gezet door de Catalaanse componist Manuel Garcia Morante. Met deze aaneenschakeling van korte stukjes kreeg dit concert een zinderende finale vol tederheid en sensualiteit. Ook hiervan kan je fragmenten via myspace beluisteren.

Jammer voor de afwezigen die (waarschijnlijk omwille van het mooie weer) al deze schoonheid aan zich voorbij lieten gaan! Het goede nieuws is dat er een herkansing volgt want Frans De Clercq is vastbesloten dit originele tweetal opnieuw uit te nodigen!

Myspace Duo Una Corda
Website Duo Una Corda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten