▼
zaterdag 14 juli 2012
Enkele pareltjes op ‘vinyl only’
De vinylrage slaat al een tijdje wild om zich heen. Ook als wereldmuziekfan is er niet aan te ontkomen, bij de gespecialiseerde labels komen we alsmaar meer nieuwe releases tegen, die op vinyl verkrijgbaar zijn. De laatste tijd stoten we tijdens onze zoektocht naar nieuwe ontdekkingen zelfs regelmatig op albums die enkel op vinyl beschikbaar gesteld worden, ‘vinyl only’ dus. De volgende drie LP’s wil ik je in elk geval niet onthouden, voor mij zijn het absolute hebbedingetjes!
Myrian Makenwa: 'La Extraordinaria' (Colombia)
Het Nederlandse Kindred Spirits, o.a. gekend van de jonge Afrobeat sensatie Jungle by Night, reist naar Colombia’s Caribische kust en delft er acht onweerstaanbare tracks op van Myrian Makenwa. De nummers dateren van begin jaren tachtig. Myrian Makwenwa was een studioband, samengesteld door Rafael Machuca voor zijn Discos Machuca label. De naam refereert naar de Zuid-Afrikaanse diva Miriam Makeba. Op de plaat horen we invloeden van highlife, rumba en afrobeat, vermengd met lokale accenten. Wie deze muzikanten zijn, werd nooit vrijgegeven. Het klinkt in elk geval heel apart, ruw, een beetje psychedelisch en hypnotiserend! Hier is het album te koop en kan je van elk nummer een stukje beluisteren.
'Qat, coffee & qambus: raw 45s from Yemen'
Xango maakte ons attent op deze verzamelaar obscure singeltjes uit Jemen, die Chris Menist, een Britse deejay, muzikant en journalist, ter plaatse is gaan opduikelen. Qat verwijst natuurlijk naar de in Jemen alom tegenwoordige ‘gekauwde’ drug. Qambus (een typisch snaarinstrument van daar), ud, percussie en rauwe vocalen domineren de sound. De opnames dateren van de jaren zestig en zeventig en zijn afkomstig van antiekshops in Sana'a, de hoofdstad van Jemen. De klassieke Arabische traditie is in Jemen onmiskenbaar aanwezig, maar we horen ook duidelijk sporen uit nabijgelegen Oost-Afrikaanse landen, bijvoorbeeld in de bedwelmende ritmes, die soms Ethiopisch aandoen. Qat, coffee & qambus: raw 45s from Yemen is een uitgave van Parlortone (Dust-to-Digital) en wordt in de Benelux verdeeld door Xango. Opgelet: het gaat om een ‘limited edition’.
'Dabke: Sounds of the Syrian Houran'
Sham Palace is een gloednieuw label van Mark Gergis, die zijn sporen verdiende bij Sublime Frequencies. Daar liet hij ons o.a. kennismaken met de knotsgekke Syrische sound van Omar Souleyman. Nu is hij nog dieper gaan delven in de dabke, want zo wordt die wilde muziek genoemd. Dabke is traditionele dansmuziek, uit de Houran regio in Zuid-Syrië. Oorspronkelijk ging het alleen om percussie en zang, in de hedendaagse variant gooit men er een hoop electronica bovenop. Dabke wordt vooral op bruiloften gespeeld. Dat moeten daar wilde party's zijn, luister maar eens naar de zeven nummers op deze elpee, allemaal geplukt uit cassettes en platen, die op de lokale markt opgediept werden tussen 1997 en 2010. Je moet er natuurlijk van houden, al die goedkope keyboards, schrille fluittonen en met echo’s en effectjes doordrenkte vocalen hebben tegelijk iets op en top kitscherig. Speel de plaat gewoon keihard en laat je overtuigen door de intensiteit van de ritmes en de enthousiaste zangpartijen! Dabke: sounds of the Syrian Houran wordt in de Benelux verdeeld door Xango. Opgelet: ook dit is een 'limited edition' (1000 exemplaren).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten