Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



donderdag 25 september 2008

‘Dengue Fever’ brengt verdwenen Cambodjaanse psychedelica terug tot leven


Op deze blog ben ik van plan regelmatig persoonlijke favorieten voor te stellen. Mijn dada is wereldmuziek uit alle windstreken, dus je zal regelmatig een bijdrage vinden ter promotie van minder bekende genres. Vandaag wil ik jullie aandacht vestigen op de Amerikaanse groep ‘dengue fever’. Deze band gaat al een aantal jaren mee en bracht ondertussen 3 albums uit. Zij hebben een Cambodjaanse zangeres in hun midden. De meeste nummers zijn gezongen in het ‘Kmer’. Blijkbaar bestond er in Cambodja in de jaren zestig en begin jaren zeventig een bloeiende psychedelische rockscene, met sterren als Sinn Sisamouth , Ros Sereysothea en Pan Ron. Hiervan zijn echter geen goede opnames bewaard gebleven, vermits alle mastertapes vernietigd werden ten tijde van het regime van Pol Pot in de jaren zeventig. Ook de artiesten ‘verdwenen’ stuk voor stuk spoorloos. Dengue fever brengt deze muziek echter op een originele manier terug tot leven, met heel eigen accenten. Hun eerste album, met gewoon als titel dengue fever bestaat voornamelijk uit ‘covers’ van oude Kmerklassiekers. Op hun tweede album escape from dragon house brengen zij voor het grootste deel eigen nummers. Je kan op youtube een videoclip bekijken van Sni Bong hun eerste bescheiden hit, die ook als extra track op het album te bekijken is. In 2008 kwam het derde album venus on earth uit. De doorbraak is nu hopelijk niet meer veraf, want de groep heeft een eerste succesvolle tournee achter de rug in Europa.
Meer info:
Dengue fever website
Cambodian rocks
Op deze site vind je meer info en ook interessante (legale) gratis downloads van oude Kmernummers, geplukt van oude cassettes. Zeker het album ‘Cambodian rocks’ is een sterke aanrader. Daarop vind je o.a. een aantal originele versies van nummers die nu door Dengue Fever opnieuw onder de aandacht gebracht worden. Volgende keer zal ik het hebben over ‘Swinging Addis’, de bloeiperiode van de Ethiopische muziek in de seventies. We blijven dus nog even in de retrosfeer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten