Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 15 oktober 2008

De muzikale rijkdom van Ethiopië


Vandaag wil ik het hebben over Swinging Addis, de muziek uit het gouden tijdperk van Ethiopië. Afrikaanse muziek associëren de meeste mensen in de eerste plaats met percussie (vb. djembe). Dan volgen de tropische klanken van de Congolese rumba en de Senegalese mbalax van Youssou n’Dour en co. Ook de Malinese blues van Ali Farka Touré en Boubakar Traoré is ondertussen redelijk gekend. Maar daarover wil ik het dus vandaag niet hebben, wel over de Ethiopische muziek die veel minder belletjes doet rinkelen bij de modale (wereld)muziekliefhebber. Ethiopië kende nochtans een gouden tijdperk in de jaren 60/70, waaraan tijdens de dictatuur van Mengistu abrupt een einde kwam. O.a. dankzij de inspanningen van de fransman Francis Falceto kunnen we deze muziek vandaag opnieuw ontdekken. Hij haalde de oude opnames vanonder het stof en dit resulteerde in de cd-reeks Ethiopiques, waarvan ondertussen al 24 delen verschenen bij budamusique.
Dat is veel om mee te starten, maar geen nood, vorig jaar verscheen de overzichtelijke dubbelcd the very best of Ethiopiques. Als je deze muziek voor het eerst beluistert, maak je dan op voor een bevreemdende ervaring. De sound van Swinging Addis is immers uniek en ongeëvenaard. Je hoort saxofoons, echos van Glenn Miller en James Brown maar dit allemaal ingebed in typisch Ethiopische melodielijnen (in pentatonische schaal) en ritmes, die na een tijdje luisteren duidelijk herkenbaar worden. De bekendste drie sterren zijn Mahmoud Ahmed, Getatchew Mekuria en Alemayehu Eshete. Alledrie zijn ze dankzij de recente aandacht bezig met een comeback. Getatchew Mekuria bracht onlangs een cd uit samen met de Nederlandse punkband ‘the ex’. Mahmoud Ahmed is te horen op de cd Addis Kan van Badume’s band, een Franse jazzband die zich helemaal is gaan toeleggen op het terug tot leven brengen van de Ethiopische klassiekers. Als je deze groep live aan het werk kan zien, aarzel niet! Hieronder een filmpje waarop je ze kan bezig zien/horen met hun eigen zanger, trouwens een Fransman!

In juli zag ik ze aan het werk tijdens het Afrikafestival (Hertme), waar ze de begeleiding verzorgden van die derde ster, Alemayehu Eshete.
Andere tips:
Gigi, een moderne Ethiopische popster, die furore maakt vanuit de USA
Minyeshu, een zeer talentvolle zangeres/danseres die ongelooflijk sterke concerten geeft en twee knappe cd's uitbracht ('Meba' en 'Dire Dawa')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten