Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 28 maart 2009

Orchestra Baobab @ Zuiderpershuis (Antwerpen)
Gisteren zag ik in een uitverkocht Zuiderpershuis het Orchestra Baobab uit Senegal. Deze groep maakte in de jaren 70 furore in hun thuisland en omstreken met hun frisse, swingende sound, waarin naast Cubaanse invloeden ook heel herkenbare West-Afrikaanse melodielijnen en ritmes te horen zijn. We horen bij momenten goed waar Youssou N'Dour de mosterd gehaald heeft voor zijn immens populaire Mbalax. Tijdens het concert waren deze topmuzikanten geweldig in form. Het speelplezier straalde af op het publiek, waaronder ook heel wat Senegalezen. De gitarist, Barthélemy Attisso wordt beschouwd als één van de allerbeste van Afrika. En denken dat enkele jaren geleden, toen het Orchestra Baobab na vele jaren van inactiviteit terug begon op te treden, veel overredingskracht nodig was om hem te overtuigen om zijn succesvolle advocatenpraktijk even opzij te schuiven en terug met zijn gitaar aan de slag te gaan. Het concert bestond alleen maar uit hoogtepunten, zoals Bul ma miin, On verra ça en Pape Ndiaye.
Vier schitterende zangers wisselden elkaar af, elk in hun eigen specialiteit, waarbij Assane Mboup klonk als een jonge Youssou N'Dour en Rudi Gomis meer de Cubaanse stijl vertegenwoordigde. Het samenspel tussen de gitarist en de 2 saxofonisten Issa Cissokho en Thierno Koite zorgde ook onvermijdelijk voor vuurwerk. Recent werden twee interessante nieuwe cd's uitgebracht via het World Circuitlabel van Nick Gold, waarop ook de meest succesvolle wereldmuziekcd aller tijden uitgebracht werd, namelijk Buena Vista Social Club. Als je liefhebber bent van de Cubaanse muziek oudestijl van o.a. Ibrahim Ferrer en Compay Segundo moet je zeker ook eens luisteren naar het Orchestra Baobab!
Bekijk hier het nummer 'Pape Ndiaye' uit 'Later with Jools Holland' (BBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten