Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 31 oktober 2009

I Beddi @ Osteria dei Cavalieri (Tongeren)

Osteria dei Cavalieri is een Italiaans restaurant/feestzaal, gelegen in Overrepen, een deelgemeente van Tongeren. Het eten is er goed, niet enkel de obligate pizza en pasta, maar ook streekgerechten uit de Noord-Italiaanse keuken. In het feestzaaltje worden ook af en toe concerten georganiseerd, waarbij het meestal gaat om (Italiaanse) jazz. Enkele weken geleden ontvingen wij bericht dat zij in oktober en november een Folk Italiaanse tour organiseren. Gisteren trad het ensemble I Beddi aan. I Beddi is een groep muzikanten uit Sicilië. Een korte luisterbeurt via hun Myspacepagina beloofde dat het een interessant concert kon worden. Een concert in een restaurant heeft het voordeel van gezelligheid, maar het nadeel is dat er ook mensen aanwezig zijn voor wie de muziek niet meer dan een plezant decorelement bij het tafelen is. Dat was gisteren niet anders. Het optreden van deze jonge gasten was nochtans schitterend! Heel frisse, speelse muziek, waarbij vaak het typische ritme van de Tarantella terugkwam. De leider van de groep, Davide Urso, heeft een heel sterke podiumuitstraling. Hij draagt de volkse en poëtische Siciliaanse verhalen op een heel eigen manier voor en begeleidt zichzelf daarbij op diverse tamboerijnen en marranzani. De singer-songwriter Mimi Sterrantino, die via facebook en myspace blijkbaar over een heel schare Italiaanse fans beschikt, verrijkt deze sound met zijn knappe stem, gitaar en mandoline. De overige twee muzikanten vullen aan met afwisselend doedelzak, fluit, accordeon en contrabas. Het geheel was sprankelend en heeft zeker potentieel om door te breken binnen het wereldmuziekcircuit! Een hilarisch moment tijdens het concert was ‘het verhaal van God en de ezel’, waarbij iemand uit het publiek naar voren moest komen om te vertalen! Twee Italiaanse mannen ondernamen een poging, elkaar om beurt verbeterend. Een memorabel en uiterst grappig intermezzo! Dit was het allereerste optreden van I Beddi in België! Hopelijk zien we ze snel terug in een concertzaal, met een publiek dat hun muziek echt naar waarde schat! Vandaag treden ze op in het mij onbekende ‘Centro Culturale Europa’ in Brussel. Vervolgens trekken ze verder naar Spanje. Een eerste cd ‘Ppi jocu e pp’ amuri: musica Siciliana alla maniera tradizionale’ verscheen in 2008. Vanzelfsprekend heb ik mij die cd na het concert aangeschaft. Een tweede album wordt begin 2010 opgenomen.
Hieronder één van de vele filmpjes die via youtube te bekijken zijn. De kwaliteit van het filmpje is niet al te best, maar ik kon er geen betere vinden. Het geeft in elk geval een beeld van hoe I Beddi live klinkt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten