Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 5 december 2009

Gong Linna @ Handelsbeurs (Gent)


De mooie muziek van de Chinese zangeres Gong Linna heb ik leren kennen dankzij een cd-recensie in het muziektijdschrift ‘Beyond’. Ondertussen bestaat dat tijdschrift niet meer, het is samengesmolten met Mixedmagazine, het enige Nederlandstalige wereldmuziektijdschrift. De cd ‘Jing Ye Si’ (2006) is echt prachtig, we horen een mix van rauw en verfijnd, oosters en westers, met invloeden uit de Zuid-Chinese folklore, de klassieke Chinese hofmuziek en de Beijing opera. Eigen liedjes en hedendaagse poëzie passeren de revue, naast klassieke Chinese gedichten op hedendaagse muziek, die wel geworteld blijft in de traditie. Toen we vernamen dat Gong Linna voor enkele optredens naar België zou komen n.a.v. Europalia China konden we de kans niet laten voorbijgaan om ze live aan het werk te zien. Chinese muziek komen we tenslotte niet zo vaak tegen op de Belgische concertpodia. Gisteren in de Handelsbeurs trad Gong Linna aan met vijf muzikanten, die hetzelfde instrumentarium bijhadden als op 'Jing Ye si', namelijk bamboefluiten, mondorgel, cello, Yangqin (tafelharp) en een soort van cimbalom. Op het programma stonden vooral liedjes uit deze topcd, maar ook enkele nummers uit ‘Walking the path of life’ (2005). Op dat album doet ook Robert Zollitsch mee, de Duitse partner van Gong Linna die eerder samenwerkte met Urna, een Mongoolse zangeres die nog ooit optrad op Sfinks. Spijtig dat er maar een 50-tal toehoorders waren, de afwezigen hebben een unieke kans gemist! Wij genoten daarentegen van de intieme huiskamersfeer! Een fenomenale stem, heel intense begeleiding met een expressief klanktapijt, waarbij vooral het Chinese mondorgel (Sheng) heel apart en nieuw was voor mij! Een concert voor fijnproevers van de eerste tot de laatste noot! Er zijn bij mijn weten 5 cd’s verkrijgbaar van Gong Linna.
'Walking the path of life' (2005) , 'Jing Ye si' (2006) en het heel sobere nieuwe album ‘Qin Songs’ (2009) zijn in China uitgegeven via het label Kukumusic. Je kan die 3 cd's mogelijk bestellen via De Gele draak, een Chinese winkel in Nederland. Internationaal verkrijgbaar zijn ‘Chinese folk songs’ (2008), uitgegeven bij ARCmusic en de nieuwe compilatie 'Xiwang' (via Connecting Cultures). Dat album is ook als download beschikbaar bij Mondomix! Beluister Gong Linna op haar myspacepagina of download gratis een aantal nummers uit haar diverse albums via http://www.gonglinna.com/music.html. Er zitten ook nummers tussen uit een nog niet verschenen album en uit twee oude albums, waarover ik verder geen info kan terugvinden. Op youtube staan een hele resem filmpjes, hieronder twee mooie voorbeelden!Geen opmerkingen:

Een reactie posten