Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 4 maart 2010

'Swinging Swahili Rumba' van Issa Juma and Super Wanyika Stars

De laatste jaren zien we een schat aan oud vinyl uit Afrika op cd-compilaties verschijnen. Vooral uit Congo, Senegal, Mali, Guinée, Nigeria, Ghana en Ethiopië komen bijna wekelijks verleidelijke ontdekkingen aangewaaid. Vanuit Kenia gebeurt het niet zo vaak dat interessante albums onze contreien via officiële cd-releases bereiken. Nochtans wordt er ook daar al decennialang sterke muziek geproduceerd. De albums van Samba Mapangala zijn bijvoorbeeld een must voor de liefhebber van de Afrikaanse Rumba. Hij is één van de meesters van de Swahili Rumba, het neefje van de veel bekendere Rumba Congolaise. Luister zeker eens naar zijn klassieke album Virunga Volcano (Earthworks). Sterns Music, waarvan de fysieke winkel in Londen recent de deuren moest sluiten, blijft niet alleen de on-line topleverancier van Afrikaanse muziek, maar ze hebben daar ook een speciale neus voor oude pareltjes die zij vanonder het stof halen. Die muziek gaat vervolgens een tweede leven leiden bij een aantal Westerse (wereld)muziekliefhebbers, die nu eenmaal gebeten zijn om kennis te maken met de nostalgische klanken van al die oude grootmeesters. Want we kunnen er niet omheen dat dezelfde muziek in Afrika niet meer vaak te horen is! Pas verscheen World defeats the grandfathers: swinging Swahili rumba 1982 -1986 van Issa Juma and Super Wanyika Stars. De geschiedenis van deze legendarische band is een moeilijk ontwarbar kluwen. Het komt erop neer dat in Kenia ca. 30 jaar lang een soort van Wanyika Dynastie de plak gezwaaid heeft over de Swahili Rumba. We denken dan aan diverse ensembles met wisselende bezettingen en afsplitsingen, waarvan een aantal ook vanuit buurland Tanzania opereerden. Issa Juma stond bekend als één van de belangrijkste figuren, omwille van zijn krachtige stem en zijn avontuurlijke, veelzijdige en wat gedurfdere aanpak. Hij combineerde bijvoorbeeld de Swahili Rumba met Benga, die andere stijl die typisch voor Kenia is.

Wat is het verschil tussen Rumba Congolaise en Swahili Rumba? De stijlen lijken op mekaar, vooral te horen in de versnellingen, het sprankelende gitaarwerk en de lange nummers. Maar toch klinkt het onmiskenbaar anders. Er ligt bijvoorbeeld veel meer nadruk op de ritmesectie, met een verfijnde percussie en de speelse interactie tussen basgitaren en sologitaren is ook een kenmerk van de Swahili Rumba.

Deze nieuwe cd bevat negen lange nummers, allemaal van ca. 9 minuten. Zowel hits als nooit eerder uitgegeven tracks, maar stuk voor stuk meer dan de moeite! Het album is opzwepend en broeierig van begin tot eind, de soundkwaliteit is goed (het zijn uiteindelijk geen heel oude opnames) en de nota's in het boekje zijn verhelderend. Een heerlijke cd die ik met andere woorden nog vaak zal opzetten!

Het album is ook digitaal beschikbaar bij Mondomix.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten