Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 30 mei 2010

Mahmoud Ahmed, Alemayehu Esheté en Badume’s Band @ Zuiderpershuis (Antwerpen)

Mahmoud Ahmed en Alemayehu Eshete zijn twee grootmeesters van de Ethiopische groove, de ongeëvenaarde muziek die Addis Abeba in de gouden jaren 60 en 70 in vuur en vlam zette. De mix van soul, rythm & blues en jazz, vermengd met traditionele Ethiopische melodieën en ritmes resulteerde namelijk in een unieke Ethiopische sound die met niets anders vergeleken kan worden. Badume's Band is een Franse groep die het geluid van die gouden jaren heel dicht benadert. We zagen hen een tweetal jaren geleden al eens aan het werk in Rasa (Utrecht) en op het Afrikafestival in Hertme, samen met Alemayehu Eshete. Twee topconcerten!

Gisteren stonden ze in het Zuiderpershuis, deze keer aangevuld met Mahmoud Ahmed, de beroemdste Ethiopische artiest. Het was voor de afwisseling nog eens ‘full house’, met vooral veel Ethiopiërs in de zaal. En het werd een muziekfeest! Eerst mocht Eric Menneteau , de zanger van Badumé’s band de boel even opwarmen. Een Fransman die zingt in het Amharic, het blijft een grappig gegeven, maar hij doet het met verve! Vervolgens was het de beurt aan Alemayehu Esheté, een echt podiumbeest. Bij het horen en zien van het koortsige rocknummer ‘Mekeyershin Salawq’ is het goed te begrijpen dat hij de Ethiopische Elvis genoemd wordt. Eigenlijk heeft het nog iets meer weg van Little Richard, aangevuld met een James Brown ‘scream’. Andere hoogtepunten uit de set waren 'Tèmar Ledjé' en vooral zijn grootste hit ‘Addis Abeba Bete’. Mahmoud Ahmed trad als laatste aan. Zijn muziek is iets minder wild, maar zijn stem des te krachtiger. Het publiek ging helemaal uit zijn dak bij de ‘greatest hits’ show die volgde, met o.a. ‘Abet’, ‘Kulun Mankwalesh’ en ‘Ere Mela mela’. Alles bij elkaar een heel stomend en memorabel concert van twee levende legendes!

In de Ethiopiques serie zijn cd’s beschikbaar met oude opnamen uit de Gouden jaren van beide artiesten:
Mahmoud Ahmed: volume 6, 7 en 19 (hier integraal te beluisteren)
Alemayehu Eshete: volume 9 en 22 (hier integraal te beluisteren)
Luister ook eens naar de knappe cd ‘Addis Kan’ van Badume’s Band (hier)Geen opmerkingen:

Een reactie posten