Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 23 mei 2010

Occidental Brothers Dance Band International @ Zuiderpershuis (Antwerpen)Gisteren trad Occidental Brothers Dance Band International op in het Zuiderpershuis. Ik moet toegeven dat ik nog nooit van deze Amerikaanse groep gehoord had en dat we dit concert geboekt hadden om eindelijk Samba Mapangala eens live aan het werk te kunnen zien. Die legendarische Congolese zanger maakt namelijk sinds kort deel uit van deze jonge band uit Chicago. Wegens visumperikelen kon Samba echter niet aantreden en moesten we het doen met de ‘instrumentale’ versie, maar wat werd het een aangename ontdekking! Occidental Brothers Dance Band International werd opgericht door Nathaniel Braddock (gitaar) en Greg Ward (altsaxofoon). Samen met een basgitarist en een drummer speelden zij in het begin vooral oude Afrikaanse klassiekers uit de gouden jaren van de Congolese rumba, Ghanese highlife en Afrikaanse jazz. In 2006 verscheen hun eerste titelloze (instrumentale) cd. Vervolgens werkte de groep een tijdje samen met enkele Ghanese muzikanten, waaronder Kofi Cromwell (zang). Op de tweede cd 'Odo Sanbra' (2008) is daarom iets meer highlife te horen. De samenwerking met Samba Mapangala is nog heel vers en voor een stuk te danken aan Obama. Het hele verhaal kan je hier lezen. Samba Mapangala verhuisde in de jaren 70 van Kinshasa naar Nairobi en domineerde de Oost-Afrikaanse muziek meer dan 20 jaar. Het album Virunga Volcano is een echte klassieker, met 7 lange nummers, allemaal toppers. Congolese rumba Swahili style!

Samba was er gisteren dus niet bij, maar we kregen ondanks deze ontgoocheling toch een topconcert voorgeschoteld. Nathaniel Braddock is namelijk één van de beste gitaristen die ik ooit bezig hoorde en ook de andere muzikanten (met een extra gitarist) speelden subliem. De groep slaagde er echt in de klanken uit de gouden dagen opnieuw tot leven te brengen. Sterke eigen composities (‘nyenko’ en ‘circle circle circle’) werden afgewisseld met Congolese klassiekers van Tabu Ley Rochereau en Jean Bosco Mwenda ('masanga'). Natuurlijk werd ook geput uit het rijke repertoire van Samba Mapangala. Met de sterke instrumentale interpretaties van enkele van zijn grootste hits ('Jaffar' en vooral 'Malako Disco') maakte de groep meteen duidelijk wat voor een superconcert dit geweest zou zijn met Samba! ‘Mokili’ is een veelbelovend nieuw nummer dat ze samen met Samba Mapangala gemaakt hebben. Beluister het alvast op hun Myspacepagina. We wachten vol ongeduld op de gezamenlijke cd en hopen dat deze topgroep snel terugkomt, liefst met Samba Mapangala! Op onderstaand filmpje zie je de Occidental Brothers nog met hun vorige Ghanese zanger Kofi Cromwell.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten