Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 5 augustus 2010

Pomegranates: Persian pop, funk, folk and psych of the 60s and 70s

Benieuwd hoe de populaire muziek uit het Iran van de jaren '60 en '70 klinkt? Luister in dat geval zeker eens naar de compilatie Pomegranates (2009), alweer een verrassende uitgave van het eclectische label Finders Keepers records. Zestien schitterende songs brengen je terug naar het Iran van voor de Islamitische revolutie. Een aantal van de hier aanwezige artiesten zijn vandaag trouwens nog altijd actief, weliswaar in ballingschap. De opener helelyos van Zia Atabi is meteen een voltreffer, de energie knalt als het ware uit de boxen bij dit bruisende funknummer met onweerstaanbaar roffelende beats. De track Kofriam van dezelfde artiest klinkt minstens even sterk. Hoor ik daar een mbalax ritme of is dit mijn verbeelding die op hol slaat? Waarschijnlijk het laatste, want in het cd-boekje lees ik dat het unieke ritme waarvan Zia gebruik maakt gemakkelijk verward wordt met een Afrikaanse groove, terwijl het om Bandari gaat, een specifiek ritme uit Zuid-Iran. Overtuig jezelf met het onderstaande filmpje!Ook Mohammad Nouri tapt uit gelijkaardige funky vaatjes met Biya Bar-e Safar Bandim.

De grootste popster uit het Iran van de jaren 60 en 70 was Googoosh. Haar hemelse stem schittert op deze cd in drie onweerstaanbare tracks: het mysterieuze Talagh, het Mancini-latin-jazzy Bemoun Ta Bemounam en de melancholische afsluiter Gol Bi Goldoon.Soul Raga van sitarspeler Mehrpouya is het enige instrumentale nummer op de cd. Het Indisch aandoende nummer drijft op een moderne, trendy groove in een bed van tablapercussie met sitarornamentaties. Heel apart!

En het album rijgt het ene hoogtepunt aan het andere. Kourosh Yaghmale presenteert met Gol-e Yakh   een heerlijke midtempo ballad, Mosem-e Gol van Parva is frivole farsi discofunk, gekruid met klassiek Arabische accenten van violen en qanun en 'Gol-e aftab gardoon' van Noosh Afarin de perfecte speelse popdisco met psychedelische whawha accentjes.'Negar' van  Soli swingt lekker weg in een bhangraritme met inventieve blazers die doen denken aan groepjes zoals de Bollywood Brass Band. Sima Bina kenden we al als de populairste folkzangeres van Iran, hier horen we van haar met een folksong in een vette discogroove.

Ramesh zoekt het meer in de richting van de acid rock met 'Sharm-e Boos-e', een klassesong die wat doet denken aan Shocking Blue.En last but not least vinden we op deze compilatie ook nog de klassieke, vaak gecoverde folkballad Cheshm-e Man van Dariush. Klasse!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten