Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 22 november 2010

Willem Vermandere @ Cultuurcentrum Leopoldsburg

Op donderdag 18 november was Willem Vermandere te gast in een uitverkocht CC Leopoldsburg. Deze ‘singer-songwriter’ uit Steenkerke werd in de jaren zestig bekend dankzij een aantal kleinkunstliedjes in het West-Vlaams, waarvan ‘Laat mie maar lopen’ en 'Blanche en zijn peird’ klassieke voorbeelden zijn. Door de jaren heen groeide Willem Vermandere uit tot een monument binnen het Vlaamse muziekgebeuren. Noem deze muziek kleinkunst, singer-songwriter, volksmuziek, wereldmuziek, om het even…Willem Vermandere is onmiskenbaar een artiest die op een heel persoonlijke, door niemand geëvenaarde manier zijn stempel gedrukt heeft op het Belgische muziekgebeuren. In de liedjes, die allemaal stevig verankerd zijn in zijn West-Vlaamse ‘roots’ komen regelmatig verhalen terug over vroeger en over het dagdagelijkse leven in de Westhoek. Daarnaast is ‘op reis zijn’ een terugkerend thema. De gruwel van ‘De Grote Oorlog’ is een ander, niet te verwaarlozen ‘rode draad’ in het oeuvre van Vermandere. In februari vierde Willem Vermandere zijn zeventigste verjaardag. Hij zingt tegenwoordig in algemeen Nederlands,  zij het met een herkenbare West-Vlaamse tongval. Vermandere speelt met taal en wat hij doet is beslist geen folklore. Ook voor milde maatschappijkritiek draait hij zijn hand niet om.

Tijdens het optreden in Leopoldsburg stond het melancholische nieuwe album ‘alles gaat over’ centraal. Liedjes over ouder worden ('alles gaat over' en 'oud moederke'), de dood ('Ettore'), de computergekte (’t alfabet') sloten naadloos aan bij mijmeringen uit zijn kindertijd ('Fredo en Marcello'), de commercialisering van de oorlogsellende ('In Ieper') en de kerk ('rijmelbijbel'). Voeg daar nog wat woordspelletjes aan toe ('bric à brac'), oude ‘hits’ ('bange blankeman', 'onderweg', 'duizend soldaten' en 'Blanche en zijn peird’) plus een nieuwe klassieker in wording (’t kouselied’). Dit was een memorabel en bovendien zeer onderhoudend concert van een icoon binnen de Belgische ‘wereldmuziek’!

Alle info over Willem Vermandere kan je lezen op zijn website. De discografie kan je hier raadplegen. De mooiste liedjesteksten werden gebundeld in het boek Van Blanche tot Blankeman: de liedjesteksten. Bekijk hieronder een live uitvoering van  ‘Bange Blankeman’ en een mooie interpretatie van ‘alles gaat over’ samen met de Turkse muzikant Mustafa Avsar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten