Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 22 januari 2011

Zâr Ensemble Shanbehzadeh @ Zuiderpershuis (Antwerpen)


Zomer 2007 zorgde het Shanbehzadeh Ensemble voor een heel aparte ervaring op Sfinks. Hypnotiserende trance uit Iran zoals we het nooit eerder hoorden. De groep is afkomstig van de Zuid-Iraanse havenstad Bushehr. Doordat vele handelsroutes elkaar daar kruisten, duiken in deze regio ondermeer Indische, Arabische, Perzische en Afrikaanse invloeden op. Die kruisbestuiving resulteert in unieke, ritmische muziek met al even bijzondere instrumenten. Bandari is de benaming voor deze typische, traditionele dansmuziek, die opgevoerd wordt tijdens allerlei feesten of trancerituelen. Gisteren trad het Zâr Ensemble Shanbehzadeh in een vernieuwde bezetting op in het Zuiderpershuis.

Spilfiguur van de groep is Saeid Shanbehzadeh, één van de grootste muzikanten uit Zuid-Iran. Zijn handelsmerk is de neyanban, een soort doedelzak, maar hij kan ook uit de voeten met allerlei andere fluiten (o.a. een melancholiek rustpuntje op de ney) en steelt de show met wilde, extatische danspartijen. Deze heel vrouwelijk aandoende dansen bestaan uit een mix van Arabische buikdans, Indische Sapera en traditionele Afrikaanse elementen. Zingen, dansen en de doedelzak bespelen, Saeid Shanbehzadeh doet het subliem en liefst allemaal tegelijkertijd! Het verwondert me bij dit alles niet dat het huidige Iraanse regime deze muziek niet ziet zitten. Saeid’s toverkunsten (hij heeft de podiumuitstraling van een fakir) kregen ondersteuning door heftige percussie en zang van Habib Meftah Bousheri, die geldt als één van de beste dammamspelers uit Iran. Net als op Sfinks  was ook Naghib Shanbehzadeh, de zoon van Saeid, van de partij op tombak en zarbetempo. Voor echte trance waren de nummers wat te kort, maar we genoten van de unieke ervaring die het trio ons voorschotelde.

De cd Iran: musiques du Golfe Persique biedt een representatief staalkaartje van waar deze speciale muziek voor staat. Beluister dit album integraal via Deezer. Naast een filmpje waarop Saeid Shanbehzadeh te bewonderen is met zijn zoontje Naghib, selecteerde ik ook een fragment uit een boeiend samenwerkingsproject met het Matthieu Donarier Quatuor.Geen opmerkingen:

Een reactie posten