Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 26 februari 2011

Alessandra Leão @ Zuiderpershuis (Antwerpen)

Foto: Jan Somers

Alessandra Leão is een zangeres/percussioniste uit Pernambuco (Noord-Oost-Brazilië). Ze werkte samen met een hele resem bekende landgenoten, o.a. met Siba, een voortrekker van de zogenaamde Mangue Beat en zanger van de baanbrekende groep Mestre Ambrosio. In 2006 startte Alessandra Leão een solocarrière. Haar debuutalbum Brinquedo de Tambor werd o.a. opgemerkt door David Byrne, die meteen twee van haar songs in zijn persoonlijk eindejaarslijstje opnam! De tweede cd  ‘Dois Cordões' (2010) klinkt echter een stuk sterker en opvallender. De composities zijn niet alleen beter, maar vooral de verfrissende sound maakt er iets opmerkelijks van. Alessandra verwerkt de traditionele muziek en ritmes van haar streek in originele composities. De combinatie van elektrische gitaren met stevige percussie, ingebed in verschillende Braziliaanse stijlen, geeft het geheel een modern, stedelijk elan.

Gisteren stond Alessandra Leão in het Zuiderpershuis, geflankeerd door drie percussionisten en drie gitaristen, waaronder haar echtgenoot en arrangeur Caçapa op twaalfsnarige gitaar. Ongeveer alle nummers van de laatste cd passeerden de revue. Pittige, dansbare songs zoals 'Varanda', 'Boa Hora' en 'Atirei' werden afgewisseld met iets rustigere momenten (vb. 'Partilha' en 'Andei'). Het liefdesliedje 'Bom Dia' droeg ze op aan haar echtgenoot. De percussiesectie bleef het hele optreden flink op dreef. Ook de drie verschillende elektrische gitaren zorgden voor een speciaal samenspel en schuwden daarbij het gebruik van effectpedalen niet. Alessandra zelf stond met een onmiskenbaar enthousiasme en gedrevenheid op het podium. Alleen haar vocalen kwamen regelmatig minder goed uit de verf. Af en toe deed de schelheid ervan me zelfs wat pijn aan de oren, een euvel waarvan op de cd gelukkig niets te merken valt. Er zaten ook twee nieuwe nummers in de set, allebei gebouwd op een ijzersterke melodie en met een onweerstaanbaar ritme. Het verrassend psychedelisch gitaarwerk gaf meteen aan dat Alessandra met haar muziek nog verschillende boeiende richtingen uitkan.

Dit was geen topconcert, maar Alessandra Leão blijft, vooral omwille van haar compositorische talenten en verfrissende kijk op de Braziliaanse muziekcultuur, een artieste om goed in het oog te houden!

Beluister fragmenten uit 'Brinquedo de Tambor'  hier
Een aantal nummers uit 'Dois Cordões' vind je terug op Alessandra's myspace.
Een interview met Alessandra Leão kan je lezen op mixedworldmusic.com

1 opmerking: