Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



zaterdag 2 april 2011

Mansum Ibrahimov & Garabagh @ Zuiderpershuis (Antwerpen)

 
 Foto: Hossein Rasoolzadeh
 
Mugham is een klassieke muziekvorm uit  Azerbeidzjan, verwant met de Maqam, een stijl die beoefend wordt in Turkije, Iran en de Arabische wereld. We hebben het hier over complexe muziek vol emotie en poëzie, waarin veel plaats is voor heftige improvisaties. Het genre verwierf in 2003 een ereplaats op de UNESCO-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed en dat wil natuurlijk wat zeggen. Vooral de vocale versieringen kunnen heel indrukwekkend zijn. In de Westerse wereld kennen we vooral Alim Qasimov als ‘ambassadeur’  van de Mugham. Van hem verschenen een aantal knappe cd’s (o.a. via het Duitse label Network). De optredens die ik van Qasimov en zijn dochter Ferghana Qasimova bijwoonde staan bovenaan in mijn lijstje van de allerbeste concerten ooit!  Zelfs al ben je een absolute leek in het genre, ga hem zien als je ooit de kans hebt, want het is onmogelijk om de zaal na afloop te verlaten zonder dat je onder de indruk bent.

Mansum Ibrahimov wordt beschouwd als één van de beste hedendaagse vertolkers van de Mugham. Gisteren trad hij op in het Zuiderpershuis. Hij begeleidt zichzelf  op Daf (handtrommel). Het Garabagh ensemble bestaat verder uit Elchin Hashimov op tar (luit) en Elnur Ahmadov op kamancha (vedel). Twee extra muzikanten ondersteunden met nagara (drum) en balaban (duduk). In vergelijking met Qasimov en zijn ensemble maakte de groep een eerder afgeborstelde indruk, maar muzikaal was dit beslist een topper! Het ensemble speelde vijf lange Mughams, die traag en ingehouden op gang kwamen en uitmondden in muzikaal vuurwerk, waarbij Mansum Ibrahimov telkens opnieuw verbaasde met zijn stemkunsten. Vooral als hij de hoogte ingaat, trekt hij alle registers open. Duizelingwekkend gewoon! Deze muziek is wat luchtiger en speelser dan die van Qasimov. Er zaten hier en daar wat frisse populaire volksliedjes  in verwerkt. Ook de instrumentale stukken klonken vrolijk en licht, maar daarom niet minder virtuoos. Je merkt dat dit topmuzikanten zijn die van alle markten thuis zijn. Het publiek reageerde met een herkenningsapplaus bij de eerste tonen van  ‘Qarabag Sikestesi’, dé Mugham klassieker die elke zichzelf respecterende zanger in het genre op het repertoire heeft staan.  Pure verwennerij was het en meteen een hemelse apotheose van weeral een topconcert!  

Bekijk hieronder enkele foto's van het concert. Met dank aan Hossein Rasoolzadeh!



 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten