Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 2 april 2011

Sayon Bamba @ Pythagoras (Molenbeek)


Sayon Bamba is een zangeres uit Guinée-Conakry die sinds kort in Brussel woont. Haar cd Mod' Vakance (2008) was al dik de moeite. In 2009 toonde ze tijdens de Zomer van Antwerpen dat ze ook live stevig in haar schoenen staat. Enkele maanden geleden verscheen het nieuwe album 'Dougna'. Daarover schreef  ik in februari al uitgebreid via deze blog. Op donderdag 31 maart werd deze cd officieel voorgesteld in het gezellige zaaltje van Pythagoras, een grieks restaurant in Molenbeek. De steengoede muzikanten die Sayon op haar cd’s begeleiden, waren voor de gelegenheid speciaal overgekomen uit Marseille. Sayon heeft ondertussen ook in Brussel haar contacten, getuige de verrassende inbreng van Mady Kouyate (gitaar). Deze muzikant uit Guinee-Conakry zagen we al vaak aan het werk, o.a. met Malick Pathé Sow, Issa Sow en N 'Faly Kouyate.

Een hoogzwangere Sayon Bamba beklom het podium en vatte krachtig aan met 'Kilimandjaro', haar eerbetoon aan Miriam Makeba. Laurent Pernice, die instaat voor de arrangementen op Dougna, toverde ondertussen wat effectjes uit zijn laptop. Gelukkig ging hij hier tijdens de rest van het concert spaarzamer mee om. Sayon Bamba bevestigde opnieuw dat zij beschikt over een ijzersterke stem en charismatische podiumuitstraling. De fijne arrangementen kwamen live wel een heel stuk beter uit de verf dan op cd. Live zie en hoor je pas echt hoe goed deze muzikanten zijn! Dit viel vooral op tijdens ‘Betty’. Op het album kabbelt dit liedje nogal onopvallend op een lichte computergestuurde r&b beat, live kreeg het nummer veel meer spankracht dankzij de subtiele, akoestische begeleiding. Ook van Mod' Vakance (op het nieuwe album herwerkt onder de nieuwe titel 'Wokhakéli') zette de groep een heel aanstekelijke versie neer. Dit blijft ongetwijfeld de hitgevoeligste song van Sayon Bamba. Ook het heel vlotte, makkelijk in het gehoor liggende Aborongo viel in de smaak bij jong en oud. De dansvloer was ondertussen flink gevuld. Tijdens ‘Laguiné Guinée’ volgde een uitgebreide voorstelling van de muzikanten. Vanzelfsprekend was er plaats voor een korte bisronde.

Conclusie: Sayon Bamba barst van talent en engagement, ze heeft op korte tijd flink wat sterke songs neergepend en omringt zich met uitstekende muzikanten die haar muziek een heel eigen geluid meegeven. Met dit concert bewijst Sayon Bamba dat ze klaar is om de grotere podia te veroveren. Ze maakt deze zomer o.a. haar opwachting op Couleur Café  (Brussel) en Feest in 't park (Brugge).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten