Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 12 december 2011

Mdungu @ Theater Parkstad (Heerlen)


De nieuwe cd Gambian Space Program van Mdungu is van wereldklasse. Dat kon je enkele weken geleden al lezen in deze blogpost.

Mdungu werd in 2003 opgericht door Thijs van Milligen (altsaxofoon). De negenkoppige band bestaat verder uit Job Chajes (baritonsaxofoon en medeoprichter van de Amsterdam Klezmer Band), David Beukers (tenorsaxofoon en zang), Frank Gones (gitaar), Michiel Bel (gitaar), Merijn van de Wijdeven (basgitaar), Benoît Martiny (drums), Ruben Montes (percussie) en Ebou Gaye Mada uit Gambia (percussie en zang).

Op 27 november werd Gambian Space Program officieel voorgesteld in De Melkweg (Amsterdam), gevolgd door een uitgebreide clubtournee door Nederland. Omdat er voorlopig geen concerten in België op het programma staan, opteerden we voor een tochtje naar Heerlen, waar het collectief op zaterdag 10 december neerstreek in Theater Parkstad. Een knusse, kleine schouwburg met comfortabele zeteltjes lijkt niet de meest geschikte locatie voor de stomende muziek van Mdungu, maar de heren lieten het  niet aan hun hart komen en trakteerden de ca. 120 toeschouwers op een concert vol stevig swingende toppers. Ongelooflijk hoe goed deze muzikanten op elkaar ingespeeld zijn en met wat een vanzelfsprekend gemak ze hun rijke unieke sound live neerzetten!  Mdungu beschikt niet alleen over een flink geoliede ritmesectie, ijzersterke blazers en magisch gitaarwerk om duimen en vingers bij af te likken!  Ook Ebou Gaye Mada treedt verrassend op de voorgrond met knappe zangpartijen in Senegambian stijl. De 11 nummers uit het schitterende nieuwe album passeerden de revue en ze klonken allemaal even aanstekelijk, o.a. dankzij een perfecte timing en opbouw. Mdungu laat zich niet in een hokje duwen. Mbalax, Reggae, Dub, Afrobeat, Psychedelica, Rap, Afropop, Latin, Jive, Jazzfusion, Gnawa: het  komt allemaal voorbij, zonder dat het ooit geforceerd aandoet, de puzzelstukjes vloeien naadloos in elkaar over.  En… ze hadden nog enkele plezante extra's in petto op het eind. Naast twee kanjers uit het debuutalbum ‘Afro What!?' genoten we van Wahnsin, een gloednieuwe, speelse song met een Merengue touch, voor de afwisseling gezongen door David Beukers.  Met hun meeslepende interpretatie van Armée Guinneene,  een oude klassieker van Bembeya Jazz, kregen ze de beentjes bij een deel van het publiek los.  Tijdens de welverdiende bisronde zorgde Confusion - voor de gelegenheid gelardeerd met een Nederlandse tekst - voor een laatste wervelende climax. Memorabel!

De Gambian Space Program Club Tour 2011/2012 wordt vervolgd op onderstaande data en locaties.

December 16: Ekko, Utrecht
December 17: Paradox, Tilburg
January 13: Paard van Troje, Den Haag
January 19: Doornroosje, Nijmegen
January 20: Hedon, Zwolle
January 21: Atak, Enschede
January 27: Victorie, Alkmaar
February 3: Simplon, Groningen
February 4: Het Bolwerk, Sneek
February 10: W2, Den Bosch

Bekijk Mdungu hieronder live met 'Planet Lagos', 'Wahnsin' en 'Armee Guinneene'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten