Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 2 december 2011

‘Luz de Oro’ van La Roza enflorese


‘La Roza enflorese’ is niet alleen een bekend Sefardisch liedje, het is ook de naam van een Belgisch collectief dat zich toelegt op deze Joods-Spaanse gezangen en pas een vierde cd uit heeft met als titel Luz de Oro.

La Roza enflorese bestaat momenteel uit Edith Saint-Mard (zang), Bernard Mouton (blokfluiten en kromhoorn), Thomas Baeté (viola da gamba, vedel en zang), Philippe Malfeyt (vihuela en ud),  Emre Gültekin (baglamas, tanbur en zang), Anne Niepold (diatonisch accordeon) en Vincent Libert (allerlei percussie zoals udu, daf, riqq, darbouka, trammel, deff en bendir).

Op Luz de Oro brengen deze zeven muzikanten met hun gevarieerd instrumentarium een geslaagde ontmoeting tussen Oost en West tot stand. Een doordachte repertoirekeuze doet de rest. Zo brengt Emre Gültekin - die we vooral kennen dankzij het knappe album  Chansons pour la fin d'un jour van Wouter Vandenabeele - met zijn verschillende soorten baglamas Turkse klanken binnen in opener ‘Por la tu puerta yo pasi' en 'Una matika de ruda'. Tijdens het speelse ‘Koplas de purim’ neemt hij ook de zangpartij voor zijn rekening samen met Thomas Baeté.  ‘Yerushalayim de oro’ baadt dan weer helemaal in Middeleeuwse sferen dankzij het gebruik van blokfluit en vihuela. Luister hier naar een interpretatie door de betreurde Ofra Haza. Het bloedmooie ‘Una tarde de verano’ balanceert er fijntjes tussenin met kleine improvisaties op tanbur, blokfluit en diatonisch accordeon. Tijdens ‘Ir me kyero madre a Yerushalayim’ en ‘De edad de kinze anyos’ - hier gezongen door de jonge ladino 'diva' Yasmin Levy - reizen we naar de Oriënt. Met hun rijke arrangementen behoren ook deze nummers tot de absolute hoogtepunten. Maar eigenlijk vinden we  geen missers terug op dit album. In het bruiloftsliedje ‘A sinyora novia’ en ‘Buena semana’ (Goede Week) wordt het feestelijke karakter versterkt door een frisse ritmiek waarop de muzikanten zich welwillend laten meedrijven, terwijl de sobere, repetitieve begeleiding de intensiteit van 'Ay ke mueve mezes' extra kracht bijzet. Moet het nog gezegd dat de zangpartijen van Edith Saint-Mard overal ‘to the point’ zijn, met haar klassiek geschoolde stem voorziet zij al deze juweeltjes telkens van de juiste emoties. In het aftelrijmpje Ken supiense i entendiense mag Thomas Baeté nog even zijn stem laten horen. Op het album staan ook twee avontuurlijke, instrumentale stukken. Hier gaan de muzikanten nog een stapje verder in het aftasten van hun gezamenlijke grenzen. Met Fiestaremos, beter bekend als Hatikva (de nationale hymne van Israël) sluit de groep Luz de Oro in passende schoonheid af.

Beluister hier een aantal nummers uit ‘Luz de Oro’ en de vorige drie albums. De cd’s van La Roza enflorese zijn te koop via hun website, zie hier. Ik heb maar één filmpje gevonden op youtube. Bekijk hoe La Roza Enflorese het bruilofsliedje ‘Scalerica d’Oro’ interpreteert tijdens een concert in 2008 op het 'Festival de Musique Sacrée de Fès' (Marokko).La Roza enflorese website
La Roza enflorese myspace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten