Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 1 februari 2012

‘El corazon y el sombrero’ van Marta Gomez


Dat er uit Colombia niet alleen pittige dansmuziek komt overgewaaid bewijst Marta Gomez. In 2005 merkten we deze bijzondere zangeres voor het eerst op via een recensie in Songlines van haar vierde album Entre cada palabra. De muziek die Marta Gomez maakt laat zich het gemakkelijkst thuisbrengen in de Nueva Cancion traditie van Latijns-Amerika, waarvan Mercedes Sosa (Argentinië) als bekendste voorbeeld geldt. De aanpak van Marta Gomez doet mij echter nog meer denken aan Emma Junaro (Bolivië), omdat zij beiden op subtiele wijze een amalgaam van ritmes in hun liedjes verwerken. In januari 2009 trotseerden we stormwinden om Marta Gomez in het Zuiderpershuis live te bewonderen. Het vijfde album Musiquita was net uit, opnieuw een mooie verzameling eigen composities met delicate arrangementen. Rustige muziek om zachtjes bij te heupwiegen.

Op haar zesde album El corazon y el sombrero (2011)  levert Marta Gomez een eerbetoon aan de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca. Ze componeerde muziek bij twaalf van zijn gedichten en opteerde er ook deze keer voor ze te integreren in diverse Latijns-Amerikaanse ritmes zoals vallenato (Colombia), festejo (Peru) en milonga (Argentinië). Toch kunnen we nergens spreken van uitbundige dansmuziek, het blijven luisterliedjes waarbij tekst en melodie op de eerste plaats komen en het ritme het totaalgeluid op een geraffineerde manier ondersteunt. Marta Gomez begeleidt zichzelf op gitaar, voor de rest laat het bescheiden instrumentarium (cuatro, gitaar, mandoline, Latijns-Amerikaanse percussie, bas, fluit en enkele keren piano) de heldere vocalen optimaal tot hun recht komen. De sprankelende opener Es verdad volgt het ritme van de carnavalito, een inheemse dans uit het Andesgebied. Hetzelfde gedicht horen we opnieuw in ‘Por tu amor me duele el aire’, een duet met de Spaanse singer-songwriter Javier Ruibal. Cancioncilla del primer deseo is vallenato, maar dan wel uitgekleed tot de ruwe essentie. En zo is elk nummer een kunstwerkje op zich. Luister bijvoorbeeld naar Gacela del amor desesperado (cueca), Casida de las palomas oscuras (festejo) en Cancion de la muerte pequena (zamba carpera), korte nummers, maar daarom niet minder verfrissend! Het album sluit af met Granada, waarin de flamenco van Lorca's geboortestreek doorklinkt. Deze keer geen tekst van de Andalusische dichter, maar wel aan hem opgedragen.

Met El Corazon y el sombrero voegt Marta Gomez een nieuw hoogtepunt toe aan haar boeiende oeuvre. De cd's van Marta Gomez zijn te koop bij cdbaby.

Vanaf volgende week toert Marta Gomez door Nederland in het kader van World Sessions, een platform voor aanstormend talent.

08 februari: Rabotheater Hengelo
09 februari: Vredenburg Utrecht
10 februari: De Doelen Rotterdam
11 februari: Muziekgebouw Eindhoven
12 februari: Korzo Den Haag
17 februari: Podium Mozaïek Amsterdam
21 februari: De Oosterpoort GroningenMarta Gomez website
Marta Gomez Youtubekanaal
Marta Gomez op Myspace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten