Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 7 maart 2012

‘Afro-Beat Soul Sisters: The Lijadu Sisters at Afrodisia, Nigeria, 1976-79’ van The Lijadu Sisters


Taiwo en Kehinde Lijadu zijn tweelingzusters uit Nigeria die tussen 1976 en 1979 vier elpees opnamen voor het Afrodisia label. De beste tracks uit Danger (1976), Mother Africa (1977), Sunshine (1978) en Horizon Unlimited (1979) werden nu eindelijk samengebracht op de compilatie Afro-Beat Soul Sisters: The Lijadu Sisters at Afrodisia, Nigeria, 1976-79, een uitgave van het Britse label Soul Jazz Records.

De 13 tracks op dit album klinken allemaal even onweerstaanbaar swingend. Niet te geloven dat we deze muziek nu pas ontdekken, terwijl we de laatste jaren toch om de oren geslagen werden met oude ‘ontdekkingen’ en (al dan niet) levende legendes uit de rijke schatkamer die Nigeria ons muzikaal te bieden heeft.

Wij verdiepten ons tussen 1976 en 1979 met volle teugen in punk en new wave, inclusief de vrouwelijke rolmodellen die erbij hoorden, denk daarbij vooral aan Patti Smith en Debbie Harry, die als elkaars tegenpolen allebei hun steentje bijdroegen. Dat er ook aan de andere kant van de wereld eigenzinnige vrouwen aan de weg aan het timmeren waren, hadden we toen niet in de gaten. The Lijadu Sisters zijn hiervan een uitstekend voorbeeld. De tweeling groeide op in Ibadan (Nigeria), waar Fela Kuti de dienst uitmaakte, maar hoe revolutionair hij muzikaal en politiek ook in de wereld stond, over vrouwenkwesties waren zijn gedachten om het zacht uit te drukken minder vooruitstrevend. Of wat moeten we denken van door een journalist terloops opgetekende uitspraken zoals: ‘Women are mattresses’ of ‘An African man should not do anything called housework or cooking’. (Bron: The Guardian)

In dat klimaat moesten de Lijadu Sisters hun weg zien te vinden. Aanvankelijk spiegelen ze zich aan Aretha Franklin en Miriam Makeba, maar op het moment dat hun creativiteit tot volle wasdom komt en ze bij Afrodisia onder contract komen, mixen de zussen jazz, afrobeat, highlife, soul, reggae, funk, disco en waka tot een originele, super aanstekelijke, licht psychedelisch cocktail, met een punky attitude.

In hun teksten nemen ze vooral geen blad voor de mond. ‘Get out! Fight! Trouble in the streets!’, daarmee opent Orere-Elejigbo, terwijl het in cashing in als volgt gaat: ‘We're cashing in, prostitution, yeah, we're cashing in, revolution yeah’. Kwaadheid, cynisme en een gevoel van machteloosheid zoals we het bij punkbands in de seventies wel vaker tegenkwamen, maar die bij de Sisters net iets authentieker overkomen. Snedig, maar tegelijk luchtig schalks.

Knappe melodieën en frisse, schoolmeisjes achtige vocalen (nu eens in het Engels, even vaak in het Yoruba) zorgen voor de finishing touch. Luister bijvoorbeeld naar kleppers als Bayi l'Ense, Amebo, Life's gone down low en Come and dance. Dat laatste nummer wordt door de zusjes aandoenlijk vals gezongen. Perfecte pop met weerhaakjes!

In 1980 verhuisden de Lijadu Sisters naar de Verenigde Staten, waar hun muziek niet van de grond kwam, met een muzikaal vervroegd pensioen als gevolg.


Youtubemix

Geen opmerkingen:

Een reactie posten