Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 14 maart 2012

'Appia Kwa Bridge' van Ebo Taylor


Ebo Taylor (Ghana) heeft er al een carrière van ca. vijftig jaar opzitten als gitarist, componist en zanger bij diverse bands, waarvan de Uhuru Dance Band wellicht het bekendst is bij liefhebbers van highlife en afrofunk. Sinds enkele jaren is deze 70-plusser bezig met een geslaagde comeback. Zo was hij in 2010 verantwoordelijk voor één van de hoogtepunten op het Afrikafestival in Hertme (Nederland) en zagen we hem vorig jaar nog bezig in het Zuiderpershuis, waar hij met zijn stomende set de tent in vuur en vlam zette (zie verslag). Tijdens die concerten liet de veteraan zich begeleiden door Bonze Konkoma, een groep met allemaal jonge muzikanten uit Ghana.

Ook ceedeegewijs laat Ebo Taylor zich niet onbetuigd. Bij het Duitse label Strut Records verscheen in 2010 Love and Death, zijn officiële internationale debuut. Voor die plaat werkte hij samen met de Afrobeat Academy, jonge muzikanten uit Berlijn. Die zijn opnieuw van de partij op Appia Kwa Bridge, het nieuwe album dat begin april verschijnt. Daarnaast figureren er enkele opmerkelijke gasten zoals meester drummer Tony Allen en Oghene Kologbo (myspace), gitarist bij de originele Africa 70 van Fela Kuti. Terwijl op Love and Death hier en daar wat jazzy experiment te horen was, keert Ebo Taylor met Appia Kwa Bridge terug naar zijn heel eigen Konkoma highlifesound. Een goede keuze, het resultaat leunt alvast een stuk dichter aan bij wat de man ons tijdens zijn concerten te bieden heeft.

Konkoma highlife is een heel oude vorm van highlife waarbij gebruik gemaakt wordt van houten, platte drums die allemaal verschillend gestemd zijn. Door deze stijl te kruiden met gitaren, keyboard, blazers en zangeressen krijgt het geheel een moderne sound waarin we een mix van highlife en afrobeat herkennen, maar toch net even anders.

Ze vliegen er meteen flink in met opener 'Ayesama', een nummer dat ons is bijgebleven van de optredens. Geen zangeressen te horen hier, maar voor de rest swingt deze afrofunk nog altijd flink de pan uit. Dat geldt ook voor 'Abonsam' en 'Kruman Dey'. Dat laatste is een nieuwe versie van 'Serwa Brakatu', een nummer dat Ebo Taylor in de jaren zeventig opnam met Apagya Show Band. 

Meer vintage highlife klinken ‘Nsu Na Kwan’, ‘Assom Dwee’ en ‘Appia Kwa Bridge’. Heerlijke songs die lekker relaxt weg wiegen. Ebo Taylor is trouwens de hele plaat lang vocaal goed op dreef en verrast ons zelfs met twee sobere liedjes in Palm-Wine stijl, de akoestische voorloper van highlife. Zo werd de populaire klassieker ‘Yaa Amponsah’ voor het eerst opgenomen in de jaren twintig door Sam’s Sam’s Trio. Wij kenden het in de instrumentale versie van Palm-Wine legende Koo Nimo, die in 2007 een memorabele set neerzette op het Afrikafestival (Hertme).

Het eveneens akoestische ‘Barrima’ is een eerbetoon aan zijn eerste vrouw en grote liefde die vorige zomer overleed. Met deze aangrijpende song sluit Ebo Taylor dit ijzersterke album waardig af.

Appia Kwa Bridge (Strut Records) wordt uitgebracht op CD, 2LP en digitaal. Vanaf mei start Ebo Taylor een nieuwe wereldtournee met de Afrobeat Academy. Beluister een aantal nummers via Strut Records.

In onderstaand filmpje kan je Ebo Taylor & Afrobeat Academy live aan het werk zien met ‘Mizin’ (uit ‘Love and Death’).


www.myspace.com/ebotaylor

1 opmerking:

  1. music is out of sync! here is a better link to the same video!
    http://www.youtube.com/watch?v=QcKsJ_N2n5o

    BeantwoordenVerwijderen