Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 21 maart 2012

‘You Me Bullets Love’ van The Bombay Royale


Enkele maanden geleden zat er bij het Britse wereldmuziektijdschrift Songlines als extraatje een gratis compilatie uit Australië. Op die manier kwamen we erachter dat ook ‘down under’ de meest uiteenlopende wereldmuziek gemaakt wordt. Twee bands vielen meteen op. Over de spannende Afrobeat van The Public Opinion Afro Orchestra zullen we het hebben in een volgende blogpost. Vandaag wil ik je voorstellen aan The Bombay Royale, een 11-koppige bende uit Melbourne.

De band werd een tweetal jaren geleden opgericht en maakt er een erezaak van om de meest bizarre Bolllywooddeunen van stal te halen. Daar zitten klassiekers tussen zoals Dum Maro Dum maar ook zo goed als vergeten obscuriteiten. Vorig jaar brachten ze een EP uit in eigen beheer (nog verkrijgbaar bij Amazon). Nu hebben ze een eerste volwaardig album klaar. You Me Bullets Love verschijnt in april bij Hope Street Recordings. Het hoesje ziet eruit als dat van een originele Bollywood Soundtrack en ook de groepsleden werden bedacht met klinkende filmische namen. Zo is de muzikale leiding in handen van Andy “The Skipper” Williamson (saxofoon). Zangeres Parvyn Kaur Singh wordt voorgesteld als ‘The Mysterious Lady’ terwijl de Bengaalse zanger Shourov Bhattacharya tot ‘The Tiger’ wordt omgedoopt. Andere groepsleden krijgen in de rolverdeling namen zoals ‘The Kung-Fu Dentist’, ‘The Leaping Shaman’ en ‘The Jewel Thief’.

Ook de songs die het schijfje sieren lijken regelrecht uit geschifte Bollywood soundtracks weggeplukt, maar schijn bedriegt. Het gaat immers meestal om gloednieuwe composities, ‘Surfadelic Hindi Originals’ om het met hun eigen woorden te zeggen. De stevige blazerssectie doet denken aan groepen zoals The Bollywood Brass Band, maar het zijn de heerlijke vocalen, het naar surf, rockabilly en spaghettiwesterns refererende psychedelische gitaarwerk en retro orgeltjes die het geheel hier onweerstaanbaar verslavend maken. Wat latin-percussie en tabla/sitarklanken zorgen voor de finishing touch. En de songs kunnen we niet anders omschrijven dan als perfecte pop! In een betere wereld zouden deze liedjes de radio terroriseren totdat ze aan je oren uitkomen! Luister bijvoorbeeld naar het titelnummer You Me Bullets Love, een sprankelende popdeun die gewoon niet meer uit je hoofd weg te branden is na één beluistering. Dat geldt ook voor ‘Mahindra Death Ride’ en Jaan Pehechan Ho, een populair nummer uit 1965 dat oorspronkelijk gezongen werd door Mohammed Rafi  (hier te beluisteren). 

Campy kitsch is nooit ver weg bij The Bombay Royale, zeker in de zwoele retrodiscofunk van ‘Dacoit’s Choice’ en Sote Sote Adhi Raat. Dat laatste werd al eerder als single uitgebracht en komt oorspronkelijk uit een Bollywood griezelfilm, het origineel figureert op de compilatie Bollywood Bloodbath, een uitgave van het eclectische label Finders Keepers Records. Hun cataloog is het exploreren waard als je gewonnen bent voor ‘weirde’ psychedelica en rariteiten, vooral uit Azië.

Met het bloedmooie duet ‘Ah Sajna’ trekt het gezelschap helemaal de kaart van ‘vintage’ Bollywood, inclusief breed uitwaaierende orchestratie. Prachtig! Het knotsgekke Bobbywood is nog zo een duet, maar klinkt misschien iets te overduidelijk als een pastiche.

‘The perfect plan’ wordt volledig in het Engels gezongen, zangeres Parvyn Kaur Singh slaagt erin om doorheen dit nummer probleemloos te navigeren tussen Westerse pop en typisch Indische stemtechnieken. Het album sluit ambitieus af met het lange ‘Phone Baje Na’, een veelgelaagd, conceptueel nummer, waarmee de groep laat zien dat ze nog allerlei kanten uitkunnen. Wat mij betreft mogen ze nog even doorgaan met de ongecompliceerde pure pop waarin ze op hun sterkst zijn!

Wij hebben ons laten vertellen dat je The Bombay Royale vooral live moet meemaken! Op een podium trekken ze namelijk nog meer registers open, met hun dolle kostuums/maskers en theatrale showelementen. Het lijkt mij alvast een zeer aantrekkelijke act voor de zomerfestivals. Download hieronder gratis (en legaal) het titelnummer ‘You Me Bullets love’ (Radio-Edit).In onderstaande filmpjes zie je The Bombay Royale live in Melbourne met 'Bobbywood' en tijdens een TV-show met 'You Me Bullets Love'.

http://thebombayroyale.com/
http://www.hopestreetrecordings.com/releases/you-me-bullets-love
http://www.hopestreetrecordings.com/artists/the-bombay-royale

Geen opmerkingen:

Een reactie posten