Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 21 juni 2012

‘A Curva da Cintura’ van Toumani Diabaté, Arnaldo Antunes & Edgard Scandurra


Kora legende Toumani Diabaté heeft wellicht geen introductie nodig. Hij bracht meer dan tien solo albums uit en verleende zijn medewerking aan heel wat grensoverschrijdende projecten, waaronder het prestigieuze AfroCubism (2011). Op A Curva da Cintura waagt hij zich aan een samenwerking met twee sterkhouders uit de Braziliaanse rockwereld. Arnaldo Antunes is in de jaren 80 met zijn band Titas al een soort rockidool in Brazilië. Door zijn zin voor experiment groeit hij uit tot de David Byrne van Sao Paulo. Persoonlijk ken ik hem vooral dankzij het baanbrekende album Tribalistas, dat hij tien jaar geleden maakte met Marisa Monte en Carlinhos Brown, twee andere Braziliaanse iconen. Edgard Scandurra is eveneens afkomstig uit Sao Paulo. Hij is de oprichter van Ira!, naar het schijnt één van de populairste Braziliaanse heavy punkrockgroepen uit de eighties. Hij zingt en componeert, maar verdient vooral zijn sporen als gitaarheld.

Het plan om samen een project op poten te zetten, krijgt vorm in 2010  n.a.v. een gezamenlijk optreden op het Braziliaanse festival Back2Black. Toumani Diabaté nodigt de twee Brazilianen vervolgens uit om in Mali opnamen te komen maken. Die zijn ondertussen klaar en bevinden zich op A Curva da Cintura, een album dat op 1 juli live voorgesteld wordt op de eerste Londense versie van het Back2Black Festival in de Barbicon.

Wie zich aan een soort van AfroBrazilism verwacht, komt bedrogen uit, want A Curva da Cintura is een volbloed Braziliaanse popplaat geworden, maar wel één van het allerhoogste niveau! De composities zijn, op één na, allemaal op conto van de Braziliaanse tandem te schrijven. De korasound van Toumani Diabaté en zijn zoon Sidiki geven de nasale Braziliaanse vocalen en fijne arrangementen wel extra glans. Zo horen we in opener 'Cê Não Vai Me Acompanhar' psychedelische sixtiespop met weerhaakjes, heerlijk op smaak gebracht door de wha wha geluidjes die Sidiki op zijn kora aflevert. En zo zitten er nog meer pareltjes tussen, zoals het titelnummer, een zomers popdeuntje, niet alleen gelardeerd met kora maar ook de sprankelende balafon van Lassana Diabaté, een Malinese muzikant die ook meedeed aan het Afrocubism project. In 'Um senhor' drijven ze het toerental op, dit klinkt als avontuurlijke rock in het straatje van Zita Swoon. Een heel opmerkelijk nummer is 'Se voce', het start bedrieglijk speels maar evolueert ergens in het midden naar complexe rock met wilde uithalen en bruuske overgangen. En luister eens naar 'Cara', waarin gypsy invloeden te horen zijn en Sidiki klanken uit zijn kora tovert die doen denken aan een cimbalom. Knap en eclectisch! Toumani waagt zich zelf niet aan de kora injecties in dergelijke rockende nummers, die zijn allemaal afkomstig van zoon Sidiki. Wel kruidt Toumani een aantal mooie poppy ballads bij met zijn subtiele akoestische koraspel. Prachtige voorbeelden hiervan zijn 'Coracao de mae' en 'Grao de Chaos', waarin melodie en het gitaarwerk van Scandurra de luisteraar opnieuw in een herkenbaar sixtiessfeertje dompelen. Ook het rustig voortkabbelende 'Que me continua' blijft na beluistering nog een hele tijd verder in het hoofd nazinderen. In 'Kaira', een compositie van Toumani Diabaté en Arnaldo Antunes, bouwt de laatste een Braziliaanse melodie op een Maliblues ritme. De typische, declamerende vocalen van Toumani’s schoonzus Safiatou Diabaté doen deze song een beetje aanleunen bij wat Awa Deme presteert op het laatste album van Zita Swoon. Er wordt verrassend afgesloten met 'Meu Cabelo', beter bekend als Elisa (1969), een klassieker van Serge Gainsbourg. Ook in deze adaptatie meer dan genietbaar! De instrumentale bonustrack ('Bamako’s blues') zorgt tenslotte voor een grappige noot door de combinatie van robuust gitaarwerk à la Led Zeppelin met de traditionele Soku van Zoumana Tereta.

A Curva da Cintura is dus een absolute aanrader, waar het spelplezier bovendien manifest vanaf druipt! Arnaldo Antunes heeft na Tribalistas een tweede klassieker op zak! De cd verschijnt bij www.maisumdiscos.com en is o.a. verkrijgbaar bij Xango. 

www.acurvadacintura.com.br
www.toumani-diabate.com
www.arnaldoantunes.com.br
www.edgardscandurra.uol.com.br

Geen opmerkingen:

Een reactie posten