Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



zondag 28 oktober 2012

‘Bouger le monde!’ van Staff Benda Bilili


In 2009 zorgden ze voor dé muzikale sensatie uit Congo met hun debuutalbum Très Très Fort (zie bespreking) en een aantal youtubefilmpjes waarop muzikanten te zien zijn in rolstoelen, die gemaakt lijken van oude motorfietsen en driewielers. De meeste groepsleden van Staff Benda Bilili zijn namelijk slachtoffers van jeugdige polio en daarbij ook nog eens dakloos. Ze werden ontdekt in de buurt van de zoo van Kinshasa. Drie jaar verder en met enkele succesvolle tournees op hun palmares (we maakten ze live mee in het ondertussen ter ziele gegane Zuiderpershuis) schotelen ze ons nu de langverwachte opvolger voor. Hoewel Très Très Fort een pareltje was, vreesden we toch een beetje dat we met eendagsvliegen te maken hadden. We moeten hierover niet flauw doen, het feit dat heel wat mensen zo'n schattige gehandicaptenband graag wilde bezig zien heeft zonder twijfel bijgedragen tot hun succes.

Gelukkig zet Staff Benda Bilili  op Bouger le monde! een flinke stap vooruit en bewijzen de muzikanten dat ze die gimmick met verve overstijgen. Ze vliegen er meteen in met het aanstekelijke Osali Mabe en we stellen vast dat de charmante demo-achtige huisvlijt van hun debuut vervangen werd door een meer gepolijste sound. Het album werd ingeblikt in de Renapec studio, legendarisch omdat grootheden zoals Franco, Tabu Ley en Papa Wemba er hun beste werk opnamen. De professionele aanpak gaat niet ten koste van de spontaneïteit en het spelplezier, maar resulteert in een toegankelijkere sound. Het blijft in elk geval een verademing naast de obligate, gladde soukous waarin de meeste Congolese acts vandaag grossieren. Staff Benda Bilili vertrekt naar mijn gevoel eerder rechtstreeks van de oude Congolese rumba maar vernieuwt het genre door het uit te kleden en vervolgens in een eigentijds, aantrekkelijk kleedje te steken. We horen melodieuze songs met heerlijke samenzang en mooi uitgebalanceerd gitaarwerk, rustig opgebouwd naar een climax. Net als op hun eersteling blijft de satonge – een eensnarig, zelfgemaakt instrument van groepslid Roger Landu - hét visitekaartje van de groep. De energie komt nog feller tot uiting dan op het debuut omdat er nergens echt gas teruggenomen wordt. Een zevental groepsleden nemen beurtelings de leadvocals voor hun rekening Als hoogtepunten noteren we knap opgebouwde en in ouderwetse relaxte rumbasferen badende nummers zoals 'Tangu I Fueni' en 'Souci'. In contrast daarmee gaat het er heftiger aan toe tijdens 'Libala Ya Mungwa' en het slotnummer 'Mutu Esalaka'. Soukous zou ik dit niet durven noemen (ondanks de aanwezigheid van een opzwepende ‘animateur’), maar wel versnelde, de pan uit swingende rumba met sprankelende koortjes en fijn gitaarwerk. De jankende satonge levert telkens de kers op de taart. Plezant, mits spaarzaam ingezet! In het zonnige 'Ne me quitte pas' (niet de klassieker van Brel) zitten sterke Cubaanse invloeden, terwijl 'Kuluna' (gangs) over een lekker fussy middenstuk beschikt en rockt à la Driver's Seat. Ik ontwaar nog een andere popklassieker in de riff, maar kan er de vinger niet opleggen. Wie weet raad?

Staff Benda Bilili blijft een unieke band die een frisse wind laat waaien in het Congolese muzieklandschap. De teksten zijn uit hun moeilijke levens gegrepen, ze gaan o.a. over bendes, corruptie, armoede, bedelen en hebzucht. Met Bouger le monde! bevestigen ze niet alleen hun reputatie van energieke band, maar tonen dat ze over voldoende dynamiek, raffinement en creatieve, originele songs beschikken om nog een tijdje mee te gaan. Op naar het derde album!

Bouger le monde! is een uitgave van het Belgische label Crammed Discs. Bekijk hieronder een preview en unplugged versies van ‘Kuluna’ en ‘Osali Mabe’.




http://www.staffbendabilili.com
http://www.myspace.com/staffbendabilili
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten