Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 24 december 2012

‘Highlife Roots Revival’ van Koo Nimo


Koo Nimo (Daniel Amponsah) uit Ghana geldt als één van de zeldzame artiesten die trouw gebleven is aan de zogenaamde palm-wine music. Dat is de akoestische voorloper van de populaire highlife, o.a. te beluisteren op de compilatie Vintage Palmwine. In 2007 maakten we kennis met Koo Nimo tijdens het Afrikafestival in Hertme (Nederland). We genoten van zijn hartverwarmende, intieme set in de stralende middagzon.

Highlife Roots Revival komt als een verrassing. In eerste instantie verwachtte ik geen nieuw werk meer van deze veteraan die ondertussen stilaan de tachtig nadert. Daarnaast is het de eerste keer dat hij met een grotere groep muzikanten te horen is. Gitaren, seprewa (een soort harp die wat lijkt op de kora), traditionele percussie en een koortje ondersteunen Koo Nimo’s subtiele gitaarpatronen en verhalende zang, waarin hij persoonlijke thema’s niet schuwt. 'Owusuwaa' is bijvoorbeeld een eerbetoon aan zijn in 1973 overleden echtgenote. De overlevering van Ashanti tradities staat echter centraal, zoals in Old man plants a coconut tree. Dat lied gaat over een oude man die een boom plant, waarvan hij de vruchten niet meer zal kunnen plukken, maar hij doet het voor zijn kleinzoon. Een zedenles over de nood om oude gebruiken te koesteren, ook te vinden op Osabarima (1990). Highlife Roots Revival werd opgenomen in Accra, niet in een studio maar op het erf van de artiest. De huiselijke achtergrondgeluiden (kinderen, geiten, kippen) werden zelfs niet weg gefilterd. Geen slechte keuze, het bevordert de relaxte, ongedwongen aanpak die zo goed bij deze muziek past. Palm-wine music verwijst immers niet zonder reden naar de gelijknamige sterke alcoholische drank. Het genre zou in het begin van de twintigste eeuw vorm gekregen hebben tijdens het drinken ‘onder de schaduw van de grote boom’.

Highlife Roots Revival is een uitgave van Riverboat (World Music Network) en wordt in de Benelux verdeeld door Music & Words. Een aanrader!

Bekijk hieronder een fragment uit het memorabele concert tijdens het Afrikafestival in Hertme (2007).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten