Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 9 december 2012

Malick Pathé Sow & Bao Sissoko @ Rataplan (Antwerpen)


Aduna van Malick Pathé Sow en Bao Sissoko is een pareltje en ongetwijfeld één van de aantrekkelijkste schijfjes van het jaar, zeker een kanshebber om hoog te eindigen in mijn persoonlijk eindejaarslijstje! (zie cd-bespreking).

Op vrijdag 30 november stelde het duo deze cd voor in Rataplan (Borgerhout). Malick Pathé Sow (hoddu, gitaar en zang) en Bao Sissoko (kora) werden ondersteund door Seringhe Thiam (calebas). Sarah-Jane Huysentruyt en Morgane Mathieu stonden in voor de backing vocals bij een drietal nummers.

Tijdens de instrumentale inleiding proeven we alvast van naadloos op elkaar afgestemde dialogen tussen  kora en hoddu. Malick haalt vervolgens zijn gitaar boven voor een melodieus kabbelend Bilbasi. Daarmee komt het concert echt op dreef. Serigne vervoegt het duo en Malick neemt de gelegenheid te baat om aan te halen hoe het ritme van de calebas hem doet denken aan de typische geluiden uit zijn geboortedorp, herinneringen aan vrouwen die mais en granen aan het fijnstampen zijn. We genieten van 'Tunnge mi eero' en het intense anti-oorlogslied Ndaw Weinde (‘wat een mooie dag!’). Malick is vocaal goed op dreef. Hij blijft alleen achter op het podium voor Aduna, een ode aan de natuur en tegelijk een krachtige oproep om al dat kwetsbare moois te koesteren. De twee jonge zangeressen maken tenslotte hun entree om de zacht wiegende nummers Fedde, 'Borom Leer' en 'Tumburanke' met hun okselfrisse vocalen te larderen. Tussendoor is er plaats voor enkele fijne instrumentale stukken.

Dit was niet alleen een knap uitgebalanceerd, maar vooral een hartverwarmend mooi optreden! Via onderstaande links kan je fragmenten bekijken van een eerder concert in Brussel (zaal Molière):
http://youtu.be/T-EpQKYC_g8
http://youtu.be/lE0iWALM6NU
http://youtu.be/RSftHjX3J14

Malick Pathé Sow en Bao Sissoko zijn genomineerd voor de Songlines Music Awards 2013  in de categorie ‘Best Group’. Breng hier je stem uit!

www.myspace.com/malickpathesow
www.muziekpublique.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten