Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 21 januari 2013

Nara Noïan @ Art Base (Brussel)

Foto: Didier Bertrand
‘Na Zdarovyé - op uw gezondheid!'

De Armeense Nara Noïan kreeg de liefde voor muziek met de paplepel mee. Ze komt uit een familie van artiesten en haalde in Yerevan o.a. de hoogste prijs voor piano aan het muziekconservatorium. Sinds 1997 woont ze in Brussel en in 2005 verschijnt het prachtige album 'Promesses', opgenomen met haar toenmalige groep Bradyaga (vagabond). Die cd wordt uitgebracht door Homerecords. Er volgen nog drie mooie soloalbums: 'Cristal' (2008), 'Kino' (2010) en ‘Oriental Express’ (2011). 'Oriental Express' is dankzij de sobere aanpak Nara's meest persoonlijke plaat tot op heden. Nara zingt breekbare liedjes met bespiegelende teksten en begeleidt zichzelf op piano (zie bespreking). Een jaar geleden stelde Nara die cd voor in een uitverkocht Art Base. We genoten van een ingetogen concert, met enkele swingende momenten (zie verslag).

Op zaterdag 19 januari was Nara opnieuw te gast in Art Base. In de lente rolt haar vijfde plaat van de persen en daarvan wilde ze graag enkele nummers in avant-première op het publiek loslaten. De titel ‘Na Zdarovyé’ (op je gezondheid) doet vermoeden dat het er deze keer feestelijker aan toe zal gaan. We mogen ons verwachten aan vrolijke muziek over liefde, hoop en samenhorigheid. Om die boodschap kracht bij te zetten heeft Nara Noïan (zang en piano) maar liefst zeven muzikanten meegebracht, namelijk Tigran Ter Stepanian (gitaar), Vardan Hovanissian (duduk, shvi en klarinet), Alexandre Furnelle (contrabas), Nadia Mghari (backing vocals) en een blazerssectie die bestaat uit drie leden van de skagroep Orféo.

In de set komen de luchtigste nummers uit Nara’s repertoire langs, zoals Hover, 'Chaloun’, Jan Iman en 'Par' (uit 'Cristal'). Tijdens de Russische evergreen Dorogoi Dlinnoyu, bekend als Those were the days, zit de 'meeklap' ambiance er stevig in. De beloofde nieuwe songs sluiten hier naadloos bij aan, maar wegen toch een beetje licht. De openingsstrofe van het in het Frans gezongen 'Bric-à-brac' bevat leuke woordspelingen à la Serge Gainsbourg, maar voor de rest wordt er naar mijn smaak teveel het pad van vrijblijvende variété bewandeld. Beluister hier de demo’s van 1,2,3 - Raz, Dva, Tri - Madeleine et Ali  en het titelnummer Na Zdarovye. Nara’s knappe pianospel krijgt binnen dit concept een ondergeschikte rol toebedeeld en haar fragiele  stem komt onmiskenbaar beter tot zijn recht in intiemere stukken, bijvoorbeeld Ouch e (uit 'Oriental Express') en Les âmes immortelles (uit 'Cristal'). Dat waren voor mij de hoogtepunten van een onderhoudend, maar matig optreden.

 
Foto: Didier Bertrand
http://www.nara-noian.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten