Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 22 februari 2013

Gypsy Balkan Swing @ Art Base (Brussel)


Op zaterdag 16 februari maakten we ons op voor het derde concert op rij dit jaar in Art Base. Op het programma stond Gypsy Balkan Swing, één van de vele projecten van de Griekse accordeonist Dimos Vougioukas. We zagen deze bedreven muzikant al enkele keren bezig op dezelfde locatie, met Café Smyrne en Balkan Express. Hij speelt ook in het befaamde orkest Estoudiantina, dat recent nog instond voor de begeleiding van Giannis Kotsiras op zijn uitermate knappe cd I Smyrni tou Erota. Voor Gypsy Balkan Swing omringt Dimos zich met uitstekende muzikanten uit verschillende landen. Zo verdiende de Roemeen Relu Merisan (cimbalom) zijn sporen o.a. bij Nadara Gypsy Band en Zongora (zie cd-bespreking). Ook de Belgische gitarist Benjamin Clement kennen we dankzij Zongora en hij werkt regelmatig samen met violist Tcha Limberger, bij wie ook Csikos Vilmos (contrabas) nu en dan opduikt. De Hongaar is o.a. als gast te horen bij Les Violons de Bruxelles (zie cd-bespreking)en hij participeert in het ensemble van Roby Lakatos.

In dit uitgelezen gezelschap neemt Dimos de rol van aanvoerder op zich. Met zijn accordeon brengt hij de meeste thema’s aan en de andere muzikanten pikken hier gretig op in. De lange stukken starten met rustige, melancholische melodieën die via meerdere ritmewisselingen en versnellingen naar een climax leiden. Heel spontaan gaat het van relaxte gypsy swing naar vingervlugge, ruwe Roemeense zigeunermuziek, waar een ‘valse musette’ en de wildste, soms lichtjes jazzy, improvisaties mooi inschuiven. Relu neemt de gelegenheid te baat om zijn meesterschap en inventiviteit op de cimbalom te etaleren. Ook de contrabas en gitaar laten zich in al die muzikale rijkdom zeker niet onbetuigd, maar hebben vooral een ondersteunende rol.

We hebben van begin tot eind genoten van dit topconcert. Niet te geloven dat het viertal in deze constellatie voordien nauwelijks samenspeelde! Gelukkig kon er nog snel een bis vanaf, want Csikos Vilmos moest zich haasten naar zijn volgende afspraak, een laatavond concert met Roby Lakatos.

Van Gypsy Balkan Swing zelf heb ik (nog) geen filmpjes gevonden, daarom kan je hieronder de vier muzikanten bekijken met enkele van hun andere projecten: Dimos Vougioukas met zijn Grieks 'Gypsy Balkan Swing Ensemble', Relu Merisan en Benjamin Clement met Zongora en Csikos Vilmos met Tcha en Vivi Limberger. www.dimosvougioukas.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten