Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 23 maart 2013

Kalaban Coura @ Centre Culturel (Gembloux)


Kalaban Coura verwijst naar een gelijknamige wijk in Bamako, de hoofdstad van Mali. Gitarist Quentin Dujardin (België) kwam er enkele jaren geleden in contact met Kalil Sidy Haïdara (Mali), een gitarist die in zijn stijl de traditionele Malinese muziektraditie en dan vooral de speltechniek van de n'goni stevig laat doorklinken. Dagenlange jamsessies op straat deden het idee rijpen om samen een album op te nemen. Quentin vroeg aan Jalal El Allouli (Marokko), een violist met wie hij al eerder samenwerkte, om de nieuwe groep te vervoegen. Aigabani verscheen eind vorig jaar bij www.aguamusic.be. Over hun debuutalbum schreef ik het volgende in dit blogbericht:

'De muzikale ontmoeting tussen deze drie schitterende muzikanten zorgt wel degelijk voor vuurwerk. Ze komen met een hoop aanstekelijke riffs aanzetten, waar repetitieve melodieën uit voortvloeien, die in al hun eenvoud een hypnotische uitwerking hebben op ondergetekende. Herkenbaar Malinees, maar met spannende kleine details die het toch een onmiskenbare eigenheid meegeven.' 

Op donderdag 14 maart trad Kalaban Coura op in het Centre Culturel au Cinéma Royal van Gembloux, weliswaar zonder Jalal El Allouli. Quentin Dujardin  (gitaar & backing vocals) en Kalil Sidy Haïdara (gitaar & zang) lieten zich voor de gelegenheid ondersteunen door Boris Schmidt (contrabas), Olivier Hernandez (mondharmonica) en Serigne Thiam (calebas).

Quentin begint eraan met een intiem gitaarstukje, waarna de rest van de groep zich bij hem op het podium vervoegt en ze de volgende 90 minuten hun uiterste best doen om het publiek mee te laten reizen naar warmere oorden. Langzaam geraken we op temperatuur, met het rustig deinende 'Hidia' en tijdens Bill (opgedragen aan de Amerikaanse jazzgitarist Bill Frisell) leeft Quentin zich Ry Coodergewijs uit, waarbij de harmonica het American bluesgevoel extra onderstreept. Dan gaan de teugels losser en genieten we o.a. van 'Aibara Aiga', Kalaban Coura en 'Wakobi', simpele maar onweerstaanbare deuntjes die dicht aanleunen bij de speelse naïviteit van de vroege Amadou & Mariam. Het totaalgeluid is minder trancy, omdat de bezwerende vioolpartijen ontbreken en terwijl de meeste songs lekker sloom wegswingen, mag het gelukkig ook een beetje avontuurlijker en heftiger tijdens 'Decentralisation' en Gao, over de geboortestreek van Kalil in het Noorden van Mali. Pompende ritmes en een complexere structuur brengen een welkome dynamiek in een anders net iets té gezapig voortkabbelend concert…. dat ons de vrieskou even doet vergeten.

Quentin Dujardin heeft pas het nieuwe album Distances uit, dat hij o.a. live komt voorstellen in Art Base op zaterdag 18 mei 2013.


http://www.quentindujardin.be/
http://www.kalabancoura.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten