Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 5 mei 2013

Kompanía @ Art Base (Brussel)


Het Griekse ensemble Kompanía werd officieel opgericht in 2011, maar eigenlijk gaat het om muzikanten die al veel langer samen spelen. De groep bestaat uit Katerina Tsiridou (zang, baglamas en percussie),  Dimitris Kranídas (zang, bouzouki, ud), Sotiris Papatragiánnis (zang, baglamas, percussie), Níkos Protópapas  (gitaar, backing vocals) en Giánnis Kalafatélis (accordion). Katerina Tsiridou staat bekend als één van de beste rebetiko vocalisten van haar generatie, maar ook de andere groepsleden zijn niet aan hun proefstuk toe, ze werkten samen met grootheden zoals Giannis Kotsiras, Giorgos Dalaras, Agathonas Iakovidis en de vorige week overleden Bob Brozman, om maar enkele voorbeelden te noemen.

In 2012 verzorgde Kompanía een reeks concerten in Nederland en België. Tijdens die tournee werd een live cd opgenomen, die de vijfde plaats bereikte in de World Music Charts Europe. De voorbije weken streken ze opnieuw neer in de lage landen voor een reeks concerten. Op vrijdag 3 mei was Art Base aan de beurt.

De muzikanten van Kompanía laten zien dat hun repertoire zich niet onder één noemer laat vangen. In het begin passeren vooral luchtige, feestelijke nummers, waaronder Apopse sto diko sou Mahala (Spiros Peristeris). We herkennen ook de immigratiesongs Tzivaeri en O Pinoklis (een zeibekiko). Katerina, Dimitris en Sotiris staan beurtelings in voor de zangpartijen. Katerina gaat met het overbekende Misirlou vocaal voor het eerst voluit, maar het is Sotiris die het hoogtepunt van de eerste set neerzet met een intens Romantza (Kostas Roukounas), het titelnummer van zijn eerste soloalbum. Na de pauze komt de groep pas echt op dreef. Ze laten een reeks ijzersterke songs in smyrneika stijl op het publiek los (o.a. Dimitroula mou, Ah Vre Thalassa kakourga en Melachrino mou prosopo). Het valt op hoe Dimitri’s vibrerende ‘aman aman’ zang sommige stukken naar ongekende hoogten tilt, luister bijvoorbeeld naar Se kenourgia varka bika. Er volgen nog enkele vlotte meezingers en een bisronde die afgerond wordt met Senefiasmeni Kiriaki (Vassilis Tsitsanis), aangekondigd als officieus Grieks anthem.

Dit sprankelende concert was alweer de zoveelste voltreffer dit jaar! Niet verwonderlijk dat de live cd van Kompanía hoge ogen gooit in de World Music Charts Europe!

Discografie
Kompania Live! (2012)
Katerina Tsiridou: Kismet (2009) en Opou ki an eisai gyrise (2012)
Sotiris Papatragiannis: Romantza (2011)

     


http://www.xapaaudio.nl/charamanagement
http://www.kompania.gr/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten